Poznati trener otkrio: Zašto je Luka Modrić najveći na ovim prostorima?

Poznati trener otkrio: Zašto je Luka Modrić najveći na ovim prostorima?

Izbornik reprezentacije Omana, 68-godišnji Varaždinac Branko Ivanković, na utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Dohi dolazio je zrakoplovom iz glavnoga grada Omana Muscata. Ivanković će biti i na utakmici za treće mjesto s Marokom, a u utakmici za broncu na SP-u 1998. godine sudjelovao je kao asistent izbornika Ćire Blaževića.

“Naravno da je bio šok na onakav način izgubiti od Francuza, no nekako po mome osjećaju, ondašnja situacija drukčija je od današnje”, kazao je  Ivanković Večernjem listu komentirajući stanje u reprezentacija nakon poraza 1998. od Francuske, pa pojasnio:

“Mi smo te 1998. prvi put bili na Svjetskom prvenstvu pa je i naš plasman bio ogroman, ogroman uspjeh. Zato je bila prisutna i ona luđačka želja igrača da se osvoji bronca. Ova generacija prošla je već finale SP-a, pa imam dojam da su malo razočarani borbom za treće mjesto, što nije baš uobičajeno. Treće, pa i četvrto mjesto fantastičan je uspjeh”.

”Tu prvu generaciju vatrenih krasili su neviđeni karakter, inat, domoljublje. Mi smo na prva dva natjecanja praktički izašli iz rata, a usto su svi naši igrači u inozemnim klubovima egzistirali u teškim uvjetima, budući da su u njima mogla igrati samo trojica stranaca, a svi naši igrači u njima su se nametnuli, uza sve te silne Brazilce, Argentince, Urugvajce… te su u njima bili važne karike. Zato su imali veliko samopouzdanje, a poraz od Francuske nije ih poremetio, nego je u njima probudio dodatni inat. Već na prvom treningu nakon Francuske Šuker je bodrio suigrače: ‘Ajmo, dečki! Nije isto biti treći i četvrti!’ Pa treće mjesto bilo bi uspjeh za sve momčadi svijeta! Što bi danas za to dali Španjolci, Nijemci ili Talijani kojih u Kataru uopće nije bilo!”, rekao je, prenosi Direktno.

Ivanković je komentirao i hoće li izbornik Dalić napraviti sve da mu momčad izgleda kao da igra finale.

”Apsolutno! Ne vidim nijedan razlog da se ne bi tako ponašali, jer to je golem rezultat. I još k tome u kontinuitetu, na dva prvenstva zaredom. Naravno da će Dalić napraviti sve, i momčad, i stožer koji čine sjajni ljudi. Nema šanse da naprave i najmanji popust u toj utakmici. Dalić je takav trener da u svakoj utakmici želi pobjedu ne mijenjajući pritom svoju viziju i filozofiju igre reprezentacije – da je najvažnija momčad, a ne pojedinac. Mi imamo fantastičnu sreću da su naši igrači zvijezde, ali zvijezde koje su u funkciji momčadi. Nisu to celebrityji, koji razmišljaju kako im frizure stoje ili koliko imaju pratitelja, nego zvijezde koje su se upregnule u službu momčadi. A to je nešto najjače! Zato naša momčad postiže tako fantastične rezultate. Dalić je iskusan trener, kod njega će kombinacija visokoga pritiska i bloka i dalje egzistirati, samo pitanje je koliko je naša momčad nakon mjesec dana turnira u stanju igrati na takav način”, smatra Ivanković koji se dodatkao i našeg najboljeg igrača.

”Najprije, Modrić je najbolji igrač u povijesti na prostorima naše regije. Drugo: volim gledati zagrijavanje, a kad njega gledam na zagrijavanju, vidim igrača koji se ponaša kao da mu je to prva utakmica u reprezentaciji. Modrić ima nešto što krasi najveće sportaše svijeta: na vrhu piramide motivacije nalazi se društveno priznanje, želja da te tvoja okolina prihvati. Njemu motiv nije novac, nego samo želja da bude dio momčadi i da uz tu momčad napravi najviše što može. I zato Modrić egzistira tako dugo, zato je porušio sve moguće rekorde u hrvatskoj reprezentaciji, a čini to i u svjetskom nogometu. Njegova budućnost u reprezentaciji ovisi samo o njegovim razmišljanjima; a ja bih svakako razgovarao s njim i izrazio mu želju da igra za reprezentaciju što je moguće dulje”, zaključio je Branko Ivanković za Večernji list.

Foto: Hina