Pravobraniteljica piše policiji: Jeste li nešto poduzeli protiv Thompsona zbog pozdrava “Za dom spremni”

Pravobraniteljica piše policiji: Jeste li nešto poduzeli protiv Thompsona zbog pozdrava “Za dom spremni”

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović zatražila je  od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)  da ju obavijesti jesu li pokrenuli postupak nakon što je na službenoj Facebook stranici pjevača Marka Perkovića obožavateljima upućena poruka sa  pozdravom “Za dom spremni”, “budući da iz prakse međunarodnih i nacionalnih sudova proizlazi da je korištenje sintagme ‘Za dom spremni’ protupravno”

Pravobraniteljica podsjeća da je na službenoj Facebook stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona vidljiva objava “Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu.” Za dom spremni” uz video zapis koji prikazuje izvedbu pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu povodom Dana pobjede 5. kolovoza 2015. u Kninu, piše tportal.

“Ovaj sadržaj objavljen je 20. veljače u 12,02 sati, a na dan 25. veljače 2019., objavu je vidjelo oko 108 tisuća ljudi, podijeljena je 870 puta, a komentirana je 470 puta”, ističe pravobraniteljica.

“Prema stajalištu Europskog suda za ljudska prava, kojim je potvrđena odluka u predmetu Šimunić protiv Hrvatske, sintagma o kojoj je riječ nespojiva je s vrijednostima proglašenima i zajamčenima Europskom konvencijom o ljudskim pravima, jer korištenje slobode izražavanja ne može biti usmjereno na uništenje ili ograničenje drugih prava i sloboda priznatih Konvencijom. Ustavni sud Republike Hrvatske prethodno je u ovom predmetu, ali i u ranijim odlukama, zauzeo isti stav naspram pozdrava ‘za dom spremni'”, navodi pravobraniteljica.

Foto: Facebook