Predsjednica predlaže odlikovanje za nacionalno pomirenje i zajedništvo: Velered Franje Tuđmana

Predsjednica predlaže odlikovanje za nacionalno pomirenje i zajedništvo: Velered Franje Tuđmana

Hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva.

To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo 4, a prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi Veleredova, koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV, Dmitra Zvonimira, piše Večernji list.

Tuđman bi uvrštavanjem i na popis Veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare. Prijedlog predsjednice objavljuje se, prigodno na godišnjicu rođenja Franje Tuđmana, 14. svibnja.

O uvođenju visokog državnog odlikovanja s imenom Franje Tuđmana bilo je govora i prije, 2016. je Hrvatski generalski zbor uputio predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru, te Grabar-Kitarović inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH kojima bi se kao najviše odlikovanje uvelo odlikovanje s nazivom ‘Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom’. Prema prijedlogu predsjednice Grabar-Kitarović, novo odlikovanje s imenom Franje Tuđmana bilo bi, kako se saznaje svrstano u grupu od 5 najviše rangiranih državnih odlikovanja Hrvatske, dodan kao 5. u nizu, a prije, primjerice Reda knezova Trpimira, Branimira, Domagoja.

Za očekivati je da bi se Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH, te izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH.

Uvrštavanjem odlikovanja s imenom dr. Franje Tuđmana Hrvatska bi i na taj način iskazala poštovanje i priznanje prvom hrvatskom predsjedniku. Za provođenje ove inicijative predsjednice Grabar-Kitarović valjat će izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH, prema kojemu RH dodjeljuje 18 raznih državnih odlikovanja i spomenica.

Foto:Malton Dibra/EPA/Hina