Predsjednica: Treba razlikovati pozdrav “Za dom spremni” od pokliča ” Za dom spremni”

Predsjednica: Treba razlikovati pozdrav  “Za dom spremni” od pokliča ” Za dom spremni”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze te osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, a smatra i da ni u čemu nije pogriješila kada je nedavno svoj preventivni zdravstveni pregled obavila u privatnoj poliklinici što sada propituje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog ostvarenog popusta na ukupnu cijenu usluge.

“Za dom” je jedna od povijesnih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a “Za dom spremni” jest službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od  pokliča “Za dom spremni” pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, koji je dio njihovih nikad zabranjenih insignija, rekla je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, piše Večernji list.

Sto se tiče preventivnog pregleda koji je izazvao buru u javnosti, predsjednica smatra da apsolutno ni u čemu nije pogriješila te je u svom objašnjenju cijelog slučaja naglasila važnost preventivnih pregleda, kakav je bio i njezin. Ističe da bi za nju “etički nedopustivo” bilo da je od svog liječnika tražila da joj izda uputnicu za pregled preventivne prirode. “Ne bih si mogla dopustiti otići u državnu bolnicu u situaciji kada tisuće čekaju preglede u državnim bolnicama. Osim toga, ovi pregledi koje sam ja obavila ne mogu se niti odraditi u svim klinikama osim te klinike u kojoj sam ja to odradila. Klinika je sama objasnila svoju praksu odnosno postupak da daje 20 posto popusta… platila sam to preko svog bankovnog računa”, dodala je.

Njezino je zdravstveno stanje je izvrsno, rekla je, a u kontekstu preventivnog pregleda u privatnoj poliklinici koje je u fokus javnosti došlo zbog popusta koji je ostvarila na ukupnu cijenu usluge, koji prelazi 500 kuna što je iznosi do kojeg neki dužnosnik može primiti dar, a zbog čega je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo predmet.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina