Sumrak Zagrebačkog sveučilišta: Boras će počasni doktorat dodijeliti i Bandiću?

Sumrak Zagrebačkog sveučilišta: Boras će počasni doktorat dodijeliti i Bandiću?

O dodjeli titule počasnog doktorata Milanu Bandiću šuškalo se u Zagrebu još krajem prošle godine. Dva neovisna izvora iz Grada sad su nam potvrdila da će je gradonačelnik uskoro i dobiti. Svečana dodjela trebala bi biti na Dan grada Zagreba, 31. svibnja ove godine.

U Rektoratu ni prošle godine nisu opovrgavali namjere dodjeljivanja visoke počasti gradonačelniku, samo su tvrdili da nema službenog prijedloga. Međutim, ništa konkretnije od toga do danas nismo saznali. Još u srijedu pitali smo Rektorat tko je predložio Bandića za počasni doktorat, s kojim točno obrazloženjem i je li taj prijedlog prošao verifikaciju stručnog povjerenstva, ali su se potpuno oglušili, piše 24sata.

Upit smo poslali i Damiru Borasu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, koji se navodno založio da Bandiću bude dodijeljena ta počast, ali i kod njega smo naišli na zid šutnje. Počasni doktorati i obrazloženje prijedloga inače ne bi trebali biti tajni, pa nije jasno zašto Rektorat ništa ne odgovara. Ništa nam nije odgovorio ni gradonačelnik.

Što se Rektorata tiče, izgleda da su ovog puta puno oprezniji nakon što su prošlog ljeta počasni doktorat dodijelili tadašnjem hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću. Mnogi su taj Borasov potez kritizirali i pitali se čime je to Čović zaslužio tu titulu osim činjenicom da je bio politički predstavnik Hrvata u BiH.

Počasni doktorat dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajan doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo ih je krležologu Stanku Lasiću, Josipu Brozu Titu, Robertu Badinteru, francuskom pravniku čije je povjerenstvo republičke granice u Jugoslaviji proglasilo državnima, turskom predsjedniku Sulejmanu Demirelu, bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher, američkome ministru obrane u vrijeme Oluje Williamu J. Perryju te kardinalu Josipu Bozaniću.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina