Predsjednica ugašene udruge koja je surađivala s odbjeglim ravnateljem sirotišta: Nemojte me remetiti i čačkati

Predsjednica ugašene udruge koja je surađivala s odbjeglim ravnateljem sirotišta: Nemojte me remetiti i čačkati

Ivaniš je profesorica nekoliko ekonomskih predmeta na riječkom sveučilištu, uključujući i kolegije Etike i društvene odgovornosti te Društvenog poduzetništva u uslužnim djelatnostima. Uz to je i kći istaknutog riječkog političara Nikole Ivaniša iz Primorsko-goranskog saveza, kojemu je podršku u kandidaturi za gradonačelnika Rijeke na prošlim lokalnim izborima dao Stipe Mesić.

Iz udruge tvrde da nisu posredovali u procesima posvojenja iz DR Konga, ali ipak postoji iznimka

Javnost postavlja brojna pitanja. U prvom redu je nezanemariva povezanost između udruge Marijina farma odnosno Marije Ivaniš te stanovitog Kabonga. Drugo, nije zanemarivo ni vrijeme podnošenja zahtjeva za gašenje udruge – 20.12.2022., što je svega dva tjedna nakon uhićenja u Zambiji. 

Ivaniš se protekle subote obratila medijima putem priopćenja te je kao razlog prestanka djelovanja navela nemogućnost vođenja udruge zbog obaveza. Također je izjavila da njezina udruga nije posredovala u posvojenima iz DR Konga, osim jednom – kada je ona posvojila dijete iz sirotišta, o čemu je često pričala u javnosti, javlja Index.

Tako je za magazin RYL 2018. godine ispričala svoje iskustvo posvojenja iz te zemlje. Tada je napisala da je dijete koje je posvojila imalo roditelje.

Ovo su dijelovi njezine ispovijesti o posvajanju iz DR Konga:

“Od svoje je četvrte godine živio s svo­jim biološkim roditeljima u kršćanskoj obi­telji, koja vrlo teško živi. S majkom i ocem koji se, usprkos tome, na sve načine muče da preh­rane i školuju svoju stariju djecu. Surova stvar­nost te je ljude natjerala da odluče dati dvoje svoje djece na posvajanje. ž

…)

Ovdje ne govorimo o prodaji djece, ovdje govorimo o međunarodnom posvojenju, humanom pristupu djeci i šansi da žive. Kako je tužno zapravo. Ljudima je normal­no dignuti kredit i kupiti skupi auto, ali im nije normalno platiti život i spasiti nekoga. Kad me pitaju jel bilo teško, odgovaram da nije.

(…)

“Prihvatilište vodi jedan kra­san čovjek sa svojom obitelji i brine o djeci kojima su nađeni međunarodni posvoji­telji. Tamo imaju redovne obroke, sve higijens­ke uvjete za življenje, igraju se, pjevaju… poput nekog vrtića. Tamo, poput mog Michaela, pro­laze adaptaciju i emotivnu traumu odvajanja od bioloških roditelja, a nakon toga, ljudi koji se brinu o njima, pripremaju ih za dolazak roditel­ja s kojima će otići u bolji život. 

U cijelom po­stupku, sve vrijeme bila sam na svakodnevnoj bazi u kontaktu s voditeljem prihvatilišta, kojeg sam po osobnom dolasku u Afriku upoznala i zagrlila.”

Od Ivaniš nismo uspjeli doći do odgovora je li čovjek iz prihvatilišta kojeg spominje upravo Emmanuel Kabongo.

“Udruga nije niti u jednom slučaju posredovala postupku posvajanja djece iz DR Kongo. S ravnateljem sirotišta iz DR Konga, za kojeg se tvrdi da je u bijegu, nisam ni u kakvom kontaktu. Jedino posvojenje u kojem sam sudjelovala je posvojenje moga mlađeg sina i na to sam iznimno ponosna”, stoji u njezinom subotnjem priopćenju u kojemu je još istaknula da je udruga sufinancirala školarine za 46 kongoanske djece.

Ivaniš: Ne razumijem zašto i dalje kopate?

Kada smo nazvali Ivaniš kako bi nam pojasnila još nekoliko detalja oko rada udruge i razloga njezina gašenja, rekla nam je da je njezina udruga više radila za hrvatsku djecu nego za afričku i potvrdila je još jednom da nije u kontaktu s Kabongom te da ne namjerava više istupati u javnost.

“Mi smo udruga koja je više radila za riječku djecu nego za Afriku. Ja sam svoju moralnu dužnost obavila, jednu izjavu sam dala, ne znam zašto se dalje kopa. Mogli ste nas ranije pratiti, učinili smo pregršt lijepih stvari za djecu.

Molim vas kao sveučilišni profesor i majka dvoje djece da me se iz svega izuzme, nemojte me remetiti i čačkati, ja sam svoje imala za reći. Ne želim na više ništa odgovarati”, kazala nam je. 

Na spomen uhićenih Hrvata u Zambiji unervozila se i poklopila nam slušalicu, pa je nismo stigli pitati je li bila u kontaktu s bilo kojim od posvojitelja koji su sada u zatvoru u Zambiji i zašto je prekinula svoju suradnju s Kabongom, zaključuje Index.

Na slici: Marija Ivaniš

Foto: Screenshot/Kanal RI