Predsjednik Europskog parlamenta Tajani šokirao iredentističkom izjavom: Živjela talijanska Istra i Dalmacija

Predsjednik Europskog parlamenta Tajani šokirao iredentističkom izjavom: Živjela talijanska Istra i Dalmacija

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, inače iz stranke Forza Italia, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu u subotu, svoj govor je završio riječima “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Na toj komemoraciji odavala se počast žrtvama komunisičkog terora, kao i zadnjih desetak godina, i to nije sporno.
Neprihvatljivo je, međutim, taj skup iskorištavati za slanje poruka iz kojih se daju isčitati teritorijalne pretenzije poglavito prema Hrvatskoj, ali i prema Sloveniji. Pogotovo s pozicije predsjednika Europskog parlamenta.

Na te njegove izjave najprije su reagirali političari iz Slovenije. Predsjednik tamošnje vlade Marjan Šaren nazvao ih je povijesnim revizionizmom bez presedana. „Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije“, napisao je Šarec na Twitteru.

Ništa blaži nisu ni političari iz Hrvatske. Čelnik IDS-a Ivan Jakovčić Tajanijeve izjave ocijenio je sramotnim. „Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema“, kratko je komentirao na Twitteru. Tonino Picula iz SDP-a bio je nedosmislen, ali nije propustio priliku ‘bocnuti’ i HDZ koji je s Tajanijevom strnkom u Europskoj pučkoj stranci.
„Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti“, napisao je. Jozo Radoš iz GLAS-a tu je izjavu smjestio u predizborni kontekst. “To je primjer primitivnog populizma protiv kojeg se europske demokratske stranke trebaju boriti, a ne ga promovirati”, napisao je.

Oglasio se i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a. „Pamtimo povijest, Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri”, rekao je Brkić. Možda najžešći bio je Nikola Grmoja iz Mosta koji je Tajanijevu izjavu prebacio u hrvatsku predizbornu kampanu.

„Glas za HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i Andreja Plenkovića na europskim izborima je glas za europske pučane, za talijanskog imperijalista Antonija Tajanija i velikosrbina Aleksandra Vučića. Veliki prijatelj Plenkovića izjavio je da pozdravlja hrvatsku Istru i Dalmaciju. Poručujem Tajaniju da kada Most uđe u Europski parlament, neće se više lako šepuriti s ovakvim izjavama. Preživjeli smo talijanski fašizam, a Talijani i danas koriste naše resurse“, napisao je Grmoja refererirajući se na činjenicu da Hrvatska nije proglasila gospodarski pojas pa talijanski ribari bez naknade izlovljavaju i u hrvatskom dijelu Jadrana.

Premijer Andrej Plenković je kazao da najoštrije osuđuje Tajanijevu izjavu koja, kako je rekao, ima natruhe teritorijalnih pretenzija i povijesnog revizionizma.
Iz Tajanijeva ureda su se, odgovarajući na upit novinara portala Index, odbacili mogućnost da će se ispričati zbog te izjave. „Iz Tajanijevog kabineta su rekli kako su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske te da je predsjednik Europskog parlamenta “govorio o onom vremenu”.
Mora se priznati da ovakve skandalozne izjave s talijanske strane odavno nismo čuli. Ništa nije istrgnuto iz konteksta, svoj govor je sam objavio na društvenim mrežama.