Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović: Pozdrav Za dom spremni je ustaški pozdrav

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović: Pozdrav Za dom spremni je ustaški pozdrav

Visoki prekršajni sud je na općoj sjednici svih sudaca 3. lipnja zauzeo pravno stajalište da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda. Nakon toga uslijedile su brojne reakcije. Danas se priopćenjem medijima oglasio i Ustavni sud.

“Povodom učestalih novinarskih upita i zamolbi za komentar odluke sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske od 3. lipnja 2020. Ustavni sud Republike Hrvatske izdaje sljedeće:

Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku.

Ustavni sud Republike Hrvatske jamči po5tivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav “Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju medijima kojega potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, Visoki prekršajni sud je na općoj sjednici svih sudaca 3. lipnja zauzeo pravno stajalište da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira ili nije. Nakon toga uslijedile su brojne reakcije.

Foto: Hina