Preminuo Francuz koji je branio Hrvatsku u Domovinskom ratu: Ovako je opisao motive zbog koji se uključio u rat

Preminuo Francuz koji je branio Hrvatsku u Domovinskom ratu: Ovako je opisao motive zbog koji se uključio u rat

Uoči obilježavanja obljetnice pada Vukovara, stigla je tužna vijest iz Francuske. Preminuo je Gaston Besson, Francuz koji je ratnih devedesetih došao u Hrvatsku kao fotoreporter, s namjerom da izvještava iz Slavonije, da bi se, potom, pridružio obrani naše zemlje.

Oproštaj od Bessona prenosimo sa Facebook stranice Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata.

Jako tužna vijest za sve nas koji smo ga znali. Danas je preminuo Francuz Gaston Besson, koji je u Hrvatsku stigao avanturistički, kao fotoreporter, kako bi izvještavao s prvih crta bojišnice istočne Slavonije, javlja Slobodna Dalmacija.

Svjedočio je ratnim strahotama i nepravednom načinu ratovanja agresora te je odlučio pomoći. Kao bivši pripadnik padobranske postrojbe Francuske vojske, kao sudionik nekoliko ratova u kojima je idealizmom pokušavao rješavati privatne probleme, Besson se pridružio vinkovačkom HOS-u, potom specijalnim postrojbama GSHV-a, te konačno 108. brigadi HVO-a.

Besson, koji je više puta ranjavan ovako je opisao motive zbog kojih se uključio u rat na hrvatskoj strani: „Pa to nije bio nikakav rat, to je bio mučki masakr! Nisu tu bile dvije vojske koje se sukobljavaju!

Postojala je jedna moćna vojska – JNA, koja je napadajući masakrirala civile, a dio civila uzeo je puške u ruke i pokušao se obraniti od te sile.

Strani dragovoljci dolazili su ponukani tom nepravdom, naravno, uz brojne osobne motive, ali svi su redom ostajali samo iz jednog jedinog razloga.

To nije bila ni politika, ni vjera, ni plaća, koja je bila ‘crkavica‘ u ondašnjoj vrijednosti do 100 njemačkih maraka, nego zato što je ovaj rat jednostavno bio toliko nepravedan!

Nije bilo važno ni tko je Hrvat, a tko Srbin, već činjenica da je jači napao slabijega.” Gaston, počivaj u miru!

Foto: Facebook