Preminuo komodor Ivica Tolić: Bio je ratni zapovjednik Treće imotske bojne i zastupnik u Europskom parlamentu

Preminuo komodor Ivica Tolić: Bio je ratni zapovjednik Treće imotske bojne i zastupnik u Europskom parlamentu

Noćas oko dva sata u Imotskom napustio nas je komodor Ivica Tolić, ratni zapovjednik Treće imotske bojne i bivši zastupnik u Europskom parlamentu.

Komodor Tolić duže vrijeme se liječio od raka jednjaka, a po ne neslužbenim informacijama iz kruga njegovih prijatelja bol je bila neizdrživa pa je, kako doznajemo, počinio suicid.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a karijeru je nastavio u HRM-u, javlja Maxportal.

Rođeni Imoćanin, imao je samo 22 godine kad se stavio na raspolaganje domovini. Pristupio je 3. imotskoj bojni 4. brigade ZNG-a, s kojom će vatreno krštenje proći u Kruševu kod Obrovca, potom će slijediti ratni put svoje brigade na zadarskom, šibenskom, drniškom i južnom bojištu i usput proći put od vojnika do zapovjednika.

Rat je završio kao načelnik stožera južnog bojišta, a uspješnu karijeru počeo je graditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, gdje je zapovijedao Stožerom ali i flotom. Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu pa i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

Komodor Tolić otac je dvoje djece.

Od njega se na svojem Facebook profilu oprostila europarlamentarka Ruža Tomašić.

“Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!”, napisala je Tomašić.

Foto: Mario Strmotić/Hina