Pretekli i Albance: Kako su Hrvati postali najomraženija manjina u Srbiji

Pretekli i Albance: Kako su Hrvati postali najomraženija manjina u Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u Novom Sadu da Hrvati u Srbiji i dalje žive u strahu zbog velike etničke distance prema njima.

Naveo je da najnovija istraživanja pokazuju da su oni “najomraženija” nacionalna manjina, po čemu su pretekli Albance, koji su do sada bili najomraženiji.

Žigmanov je na tribini koalicije Vojvođanski front rekao da je zbog takve situacije strah kod Hrvata u Srbiji velik, piše N1.

On je rekao da je DSHV ušao u Vojvođanski front i zbog toga što Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti što su lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i njegovi suradnici radili da ih zaštite tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su bili “izloženi progonu, naročito u Srijemu”.

“Čanak i LSV su jedini stali u obranu nas vojvođanskih Hrvata”, poručio je Žigmanov.

Zahvalio je Čanku i što je, kao predsjednik Skupštine Vojvodine od 2000. do 2004. godine, potpisao odluku o osnivanju Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ, i odluku o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog u pokrajinski parlament, čime su bila otvorena vrata da se Hrvatima priznaju prava koja imaju ostale nacionalne manjine u Vojvodini.

Potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški pitao je “kako je moguće da u Vladi Srbije danas sjede glasnogovornici JUL-a i SPS-a iz vremena vladavine Slobodana Miloševića, kao i kako je moguće da, malo u Vladi Srbije, a malo kao predsjednik, sjedi Miloševićev ministar informiranja”.

On je oštro kritizirao pokrajinskog premijera Igora Mirovića i rekao da, usprkos obećanjima, 500.000 ljudi koji žive u Potisju ni danas nemaju zdravu pitku vodu.

Rekao je i da Mirović nije ispunio obećanja o izgradnji tunela kroz Frušku goru, mreže vojvođanskih autocesta i naveo da je od ukupno 167 kilometara izgrađenih autocesta u Srbiji, u Vojvodini u izgradnji svega 17 kilometara.

Foto: N1