Profesor sve izračunao: Hrvatske autoceste su teški gubitaš, dvostruko “gule” hrvatske građane

Profesor sve izračunao: Hrvatske autoceste su teški gubitaš, dvostruko “gule” hrvatske građane

Doktor Ivan Lovrinović, bivši saborski zastupnik i profesor na Ekonomskom fakultetu, komentirao je slavodobitna izvješća nekih hrvatskih medija o rekordnim prihodima Hrvatskih autocesta(HAC-a). Smatra da je to samo jedna strana medalje i da HAC uopće ne stoji tako dobro kako bi se moglo zaključiti iz medija.

“Mnogi mi govore da im sve više ide na živce brojanje turista i auta na naplatnim kućicama. Neki dan iz HAC-a kažu da su postigli rekord jer su u jednom vikendu zaradili 50 milijuna kuna. Naoko impresivan rezultat i vladajući ga koriste gdje stignu u svim medijima kako bi podigli optimizam koji nažalost sve više nagriza inflacija, kriminal itd.

Ajmo vidjeti malo dublje kako stoje stvari u HAC-u koji objedinjuje i Hrvatske ceste i bivšu izdvojenu autocestu Rijeka-Zagreb. HAC upravlja s duplo više kilometara autocesta (oko 1200), a slovenski DARS s oko 600. Slovenci su prošle godine ostvarili ukupan prihod od oko 3,5 milijardi kuna dok je HAC ostvario samo 2,3 mlrd., odnosno oko 60% više! Svaka daljnja analitika je nepotrebna jer je jasno da u HAC-u nešto gadno ne valja i da negdje curi.

Evo još nekoliko upečatljivih podataka. HAC duguje bankama oko 24 mlrd kuna i svoj dug nije smanjio “niti za kunu”, a stalno se iznova zadužuje. Od države HAC godišnje dobije preko 400 milijuna kuna od trošarina na gorivo. Da nema toga oni bi kontinuirano bili u gubicima. Uzimaju nam na benzinskoj jednu cestarinu kroz gorivo, a onda i na ulasku na autoceste. Pa to je pljačka.

Trošarina od goriva umjesto HAC-u treba usmjeriti prema demografskoj obnovi; gradnji vrtića, škola i povećanju dječjeg doplatka umjesto da se taj novac trpa u džepove bankara.I tako stvari idu dalje, ništa se ne poduzima jer ovakav sustav očito mnogima odgovara. Nije li čudno da HAC još nije uveo vinjete, odnosno ENC i ukinuo naplatu u kešu? Na ovakav način HAC nikada neće otplatiti glavnicu kredita. Mi zbog HAC-a imamo veće cijene goriva i najskuplje cestarine. Idealno mjesto za uhljebljivanje političkih kadrova.

HAC kao i druge državne firme treba temeljito protresti i da se može efikasno poslovati. Ovo je samo jedan primjer kako se državne firme sustavno iscrpljuju nepovoljnim kreditima, lošim upravljanjem i korupcijom. Dok sam bio u Saboru predlagao sam da se svi krediti HAC-a zatvore odnosno isplate odmah bankama uz pomoć HNB-a, jer imamo 18 mlrd eura deviznih rezervi i da time prestane lihvarenje banaka i započne nova etapa poslovanja.

Naravno, uz to je nužno maknuti sve uhljebe.Sjećate se da je SDP dok je bio na vlasti htio monetizirati autoceste, odnosno prodati ih strancima. Pa one su po prethodno opisanom sustavu zapravo monetizirane jer banke iscrpljuju iz HAC-a sve, a ne moraju se maltretirati održavanjem i nizom drugih problema. Naše ceste su odavno pod vlašću stranih banaka.Ne pišem ovo da vam držim predavanje već da vaš bijes pokrene u vama aktivizam za konačne promjene ovoga nepodnošljivog stanja”, ističe Ivan Lovrinović.

Foto: Hina