Profesorica Zadravec šokirala zastupnike svojim svjedočenjem: Evo koga je sve optužila. Tvrdi da ima dokaze

Profesorica Zadravec šokirala zastupnike svojim svjedočenjem: Evo koga je sve optužila. Tvrdi da ima dokaze

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije organizirano je, među ostalim, javno saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog KBC-a.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja (Most) kazao je na početku sjednice kako su na javno saslušanje vezano za optužbe koje na račun KBC-a Sestre Milosrdnice iznosi Dijana Zadravec, pozvani svi članovi Upravnog vijeća te bolnice, no svi su se ispričali i neće doći na sjednicu.

Prisutan je Tomislav Dulibić, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice.

Zadravec je saslušana putem Zooma, javlja Tportal.

‘Jučer sam iz medija saznala da sam dobila opomenu pred otkaz dok sam na bolovanju jer sam narušila ugled bolnice. Ugledu bolnice šteti korupcija onih koji ju čine i zataškavaju. Zadnjih tjedan dana preko posrednika sam dobila prijetnje da ćU, ako nastupim ovdje, dobiti izvanredni otkaz’, kazala je na početku.

Vratila se u 2016. godinu od kada, kaže, traje njezina borba protiv korupcije. Tada je otkrila krađu novaca preko lažnih prekobvremenih sati. To sam prvo prijavila tadašnjem ravnatelju Zovaku koji je rekao da to svi rade.

‘Neistina je da je moja borba protiv korupcije počela prije godinu dana. Ravantelj je to sve zataškao i prijavila sam ga DORH-u. S time je upoznala i Dulibića. Krajem 2019. lažno sam optužena od službenice javne nabave. Ona je namještala natječaj za tvrtku Plantaže d.o.o. za koje je u fušu radila dok je radila u bolnici. O tome sam obavijestila ravnatelja bolnice i Dulibića. Zovak me razvlastio za većinu poslova za funkciju zamjenice ravnatelja bolnice koju sam tada obnašala’, kazala je.

‘Mija Primorac nije susprendirana, nego je unaprijeđena. Tada sam po drugi put ravnatelja Zovaka prijavila DORH-u. Dolazimo do kraja 2020. kada sam otkrila koruptivnu hobotnicu. Prijavila sam odgovoren osobe za kaznena djela zloporabe položaja i ovlastii doktora Kalouseka’, kazala je.

‘Nenavavljeno je ušla u salu gdje su radili Kalousek i Čulo i na stolu sam vidjela dokumente gdje je na mjestu prdestojnice, dakle mene, stajao potpis Kalouseka. Nakon što bi se napravio zahvat, o potrošenom materijalu ispunjavali su se obrasci koje su oni popunjavali. Potpisivali su se na mjesto predstojnice i izbjegla se tako moja kontrola. To je krivotvorenje isprave i izrađena je lažna isprava. Tako krivotvorene obrasce, slali su u Upravu koje je na temelju njihovog potpisa izrađivalo račun prema HZZO- Nakon što bi se izradio račun, slan je Kalouseku i Čuli na potpis’, kazala je.

Pokazala je i te sporne fakture.

Uz to, kazala je da je ponude dobivene od dr. Kalouseka skenirala. ‘Te su ponude trebale biti od dobavljača odabranih na javnom natječaju. Zadnji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. Od tada KBC posluje bez javnog natječaja s istim dobavljačima’, kazala je Zadravec. Riječ je o javnoj nabavi između dva i pet milijuna kuna.

‘Takve neovlašteno potpisane dokumente, Kalousek i Čulo potpisivali su neovlašteno. Kada sam otkrila za taj drugi neovlašteni proces, zatražila sam sve račune kao predstojnica. Nisu mi htjeli dati, no kada sam e-mailom počela upozoravati sve službe, ipak sam dobila sve fakture od 2016. Ustanovila sam da su kroz cijelu 2019. i 2020. ova dva doktora potpisivali sve račune prema HZZO-u. Za Čulo je izno 4,7 milijuna kuna. Kada sam analizirala sve fakture prema HZZO-u dr. Kalouseka, on je potpisao 27,5 milijuna kuna ukupno.’, opisalala je.

‘Kada sam sve povezala sve to na više tisuća stranica, ustanovila sam da je ta dokumentacija, nezakonita i netransparentna i da se ne podudara s utrošenim materijalom u obrascima temeljem zahtjeca HZZO-u’, kazala je.

Opisala je situacije pacijentice gdje je u knjizi utrošenog metarijala piše manje utrošenog materijala, a kod izvješća Kalouseka piše više.

Kalousek svojim faksimilom potvrđuje da se prema proizvođačima plati 11 koilova za liječenje aneurizme, a na zahvat se potrošilo njih devet. Po tom falsificiranj udokumenata su bili upoznati svi u bolnici, no o tome su svi šutjeli. Radiologija ne fakturira, već pojedine klinike na koje se pacijenti šalju na pojedine dijagnostičke postupke. U ovom se slučaju to skrivalo od mene da ne povežem. Takvih postupaka je mjesečno bilo 20 do 30′, dodala je.

Navela je i drugi primjer. Na jednu je pacijenticu trošen je jedan sistem na preusmjeravanje protoka. 62 tisuće kuna je cijena materijala, prema meni se slalo da se plati potrošnja za sva, tj. 124 tisuće kuna. Jasno je iz knjige materijala da je potrošen samo jedan.

Treći primjer, kaže, svjedoči o aljkavoj dokumentaciji.

‘Piše da je četiri komada utrošeno materijala. Ponuda dobavljačima je na 107 tisuća kuna. Još jedna ponuda na 57 tisuća kuna. Jasno je da iz knjige utrošenog materijala između ove dvije ponude nema poveznice. Kod pacijenta se potrošilo manje, a prema potrošačima se plaćalo više ili potpuno drugi materijal’, kazala je.

Najekstremniji primjer je jedan stent čija je cijena 86 tisuća kuna, a prema ponudi ju bilo naznačeno da su potrošena dva.

Kaže da joj je trebalo mjesec i pol dana uz pomoć financijskih stručnjaka da bi povezala o čemu se radi. Sve je, dodaje, poslala nadležnim institucijama.

‘Istražujući sve dokumente otkrila sam da postoji tzv. virtualno skladište koje je početkom 2020. sadržavalo materijala od 6 milijuna kuna. Taj materijal nije vođen u evidencijama i svatko ga je mogao odnijeti. Određenom dijelu tog materijala istekao je rok trajanja i vriednost je 700 tisuća kuna. To je cijena ultrazvučnog uređaja. Taj novac je propao zbog aljkavog, nesavjesnog i nekontroliranog naručivanja dr. Kalouseka. Tamo postoji i 11 komada materijala čija je jedinična cijena 86 tisuća kuna. Provjerila sam evidenciju u ljekarni do dobila podatak da je od 2014. do 2020. kroz sustav prošlo samo 17 takvih stentova. Znači potrošili smo ih 6, a 11 ih je stajalo. Nekome je bilo u interesu da se više naručuje zbog provizije. Bilo je važno što više naručivati. Taj materijal se mogao baciti, otuđiti, mogao mu je isteči ro trajanja, a trebao je biti plaćen tek kada je potrošen, a ne unaprijed’, pojasnila je.

Dobavljačima se platilo za te skupe materijale oko 30 milijuna kuna u 2019. i oko 20 milijuna u 2020. godoni.

Prema HZZO-u je za njih fakturirano 14 milijuna, a za 2020. 16 milijuna. HZZO je platio 30 milijuna kuna za te zahvate, a dobavljačima je plaćeno oko 50 milijuna kuna’, dodala je.

Potrebna je ozbiljna financijska forenzika i revizija i nadam se da će Ministarstvo poslati takve ljude.

‘Dr. Krešimir Rotim, bivši ravnatelj, radi s Kalousekom u istoj privatnoj poliklinici. Kada sam otkrivala slučaj po slučaj, primjer pacijentice koja je umrla nakon zahvata, a Kalousek je napisao da je materijal za nju koštao 600 tisuća kuna. Kada sam ga tražila, dokumentacija je za mene bila nedostupna i izbrisana je’, napomenula je.

‘Dovršava se jedna istraga vezana za dr. Rotima i nisam u mogućnosti dalje govoriti o tome’, dodala je.

Kaže da ju je VD ravnatelja suspendirao i svrstao se na stranu ljudi koji su organizirali izvlačenje novca. Moja smjena smjena s mjesta predstojnice je ništavna. Prekšio je Ustav, zakon…Zašto nije htio čuti ovo. Prijete mi izvanrednim otkazom’, dodala je.

Vatavuk je na radiologiji sazvao sastanak i usporedio sebe s Hitlerom prije operacije Francuske. Kazao je da su mu vozači bili najvažniji za blitzkrieg, a to su po njemu radiolozi. Ako nema pristojnost i sam ne da ostavku, to bi trebao pokrenuti ministar’. Gospodin Dulibić je sustavno ignorirao sve moje navode o kriminalnim radnjama’, tvrdi Zadravec. Na kraju me smijenio i niti jednom riječju nije spomenuo na korupciju koju dokazujem.

Upozoravala sam ga i na nedostatak radiologa u svim bolnici. Tražila sam 24 specijalizacije za radiologiju. Dulibić je sve znao. U organizaciji supruge dr. Čule, Karoline Bolanče Čulo organiziralo se događanje naroda ispred Klinike za tumore kako bi se tražilo moju smjenu. Tražila sam da se provede upravni nadzor i saznala sam da se to neće provesti, a morao bi’, kazala je.

2016 dobila je nalog od ravnatelja Zovaka da prekontrolira prekovremene sate. Pisalo je za dvoje lječnika da su radili svaku subotu, šest mjeseci, a dokazano je da nisu radili. 300 i nešto tisuća kuna je tako otuđeno. Evidencija rada nije sadržavala da su oni bili u bolnici, a centralni obračun plaća da jesu. Zovak nije reagirao. Sazivao je sastanke samnom, a onda s tim liječnicima. Neki radiolozi su od srama otišli, a ne radi mene’, kazala je.

Kaže da je temeljem zadnje njezine optužbe, ispitana u DORH-u.

Zorislav Antun Petrović kazao je da bi se Dulibić trebao očitovati o optužbama.

Dulibić je kazao da je 2016. Vlada Tihomira Oreškovića postavila za ravnatelja Zovaka, a nju za zamjenicu ravnatelja. Nakon toga je Zovak postavio zadravec na mjesto šefa radiologije.

‘Meni je cilj kao predsjedniku Upravnog vijeća su pacijenti, a druga stvar je ugled bolnice koja slavi 175 godina’, kazao je.

‘Čuli smo puno insinuacija i objeda na rad kvalitetnih liječnika i ljudi. Čuli smo da se Vatavuk veliča nacizam. On je branitelj i nema veze s Hitlerom .Radi vjerodostojnosti gospođe Zadravec, a čuli smo što je rekla o prof. Rotimu. Pročitao bi vam zapisnik sa sastanka stručnog vijeća. Predstojnica Zadravec predložila je Rotima. To je bilo prije manje od godine dana. Ne znam što se promijenilo u tome kod nje. Vezano za optužbe za korupciju, ja sam joj svaki out rekao neka to prijavi nadležnim institucijama. Trenutno je u Vinogradskoj inspekcija Ministarstva zdravstva. Svi inspektori, njih 7 je već tri tjedna tamo. Kako i inspekcija HZZO-a i Ministarstva financija. Prema našim saznanjima nisu nađene veće nepravilnosti’, kazao je.

Što se tiče Mije Primorac i natječaja za taj projekt, kada je Zadravac upozoravala da postoje nepravilnosti, Zovak je pozvao Ministarstvo gospodarstva da provede nadzor i nije dokazano ništa. Provedena je i unutarnja revizija koja nije pokazala ništa. Ako postoji kriminal, neka institucije to utvrde’, dodao je.

‘Mi nastojimo čuvati ugled bolnice i zdravstva u cjelini’, poručio je.

Zadravec je kako to nisu objede i insinuacije, već ozbiljne nepravilnosti. Vatavuk je sam sebe usporedio s Hitlerom, nisam ga ja usporedila s njima. Ja sam otkrila saznanja o Rotimu kasnije nego što sam ga predložila. Dulibić nije bio zainteresiran za dokaze, ali je jako bio zainteresiran mene smijeniti.

‘Nevjerojatno je da su mi na sastanku u Ministarstvu rekli da joj Zovak u drugom mandatu neće opstruirati projekt’, kazala je. ‘Unutarnja revizija je bila redikulozna, popisali su materijal u sali. To je nevjerojatno. Dulibić pere ruke, no kako to da je tako zainteresiran da me kao pravnim mene smjeni s mjesta predstojnice. Jasno je u čijem interesuon radi. Neka govori o sadržaju’, poručila je.

‘Na sve sam prijave, doživjela progon i tri pokušaja smjene raznim montiranim procesima. Ja od 2016. trpim progon i zlostavljanje. Sada im je pošlo za rukom da me eliminiraju’, dodala je Zadravec.

Željko Jovanović, član Vijeća, kaže da se danas kao liječnik i sveučilišni nastavnik osjeća mučno. ‘Ovo je sve neshvatljivo i sve što se događa mjesecima. Ne mogu postojati dvije istine. Netko ne govori istinu. Mi kao Vijeće možemo inzistirati da ovo postane prioritet Ministarstva zdravstva i Ministarsva finacija i DORH-a i da se odmah vidi tko govori istinu, a tko laže’, kazao je. Pita zašto se ministar Beroš sakrio u mišju rupu. I on dolazi iz ove bolnice. Ja inzistiram da se ovaj slučaj uzme kao prioritet. Ovo mora završiti, ovo potpuno ruši povjerenje u zdravstvo. Ne želim da zdravstvo potone u još jednoj HDZ-ovoj močvari jer u ovom slučaju ima puno HDZ-ovih sukoba’, zaključio je.

Mirela Ahmetović (SDP) Dulibiću je kazala da sada nije relevantno je li netko bio u Domovinskom ratu. Pitala ga je je li ili nije reagorao na prijave dr. Zadravec.

Zadravec je pitala zašto bi se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uključio u lobiranje da Zovak opet bude izabran za ravnatelja.

‘Zadravec je puno puta upozoravala na nepravilnosti i to je uglavnom bilo rekla-kazala. Osim kada je donijela dokaze pa smo poslali inspekciju’, kazao je Dulibić. Kazao je da je nadzorom utvrđeno da su međuljudski odnosi Zadravec i ostalih djelatnika nepovratno narušeni.

Zadravec kaže da ima SMS poruku koja dokazuje da je Jandroković lobirao da se Zovaka izabere za ravnatelja.

‘Kada sam prekovremene sate donijela u Ministarstvo, Dulibić je rekao da to ne želi vidjeti’, kazala je.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je Zadravec tko joj je prije nekoliko dana prijetio izvanrednim otkazom. Zadravec je kazala da je dobila informaciju iz visokih krugova u Ministarstvo da je već napisan izvanredan otkaz. Preko posrednika iz Uprave bolnice zbog mojih medijskih istupa, da mi je pripremnjen izvanredni otkaz’, odgovorila je.

‘Postoji virtualno skladište u angio sali i ustanovila sam da ljekarna blježi ulaz i izlaz. Kada sam zadužila svoje djelatnike da prebroje kakav je to materijal, postavila sam pitanje preko mailova ravnatelju Zovaka znaju li da postoji skladište koje nije evidentirano, i nisu znali. Nije moglo biti na zalihi 11 komada nečega što košta milijuna kuna, a koristi se 1,2 puta godišnje’, pojasnila je Zadravec.

Na pitanje je li to materijal koji je netko mogao koristiti u privatnim klinikama liječnika, Zadravec je kazala kako se to ne kontrolira. Nema kaže, saznanje, da se u privatnim klinikama rade takvi postupci, no da zna da se iz privatnih klinika mimo liste čekanja upućuju pacijente u Vinogradsku.

Na pitanje Vidović Krišto je li moguće da ravnatelj i Upravno vijeće nisu znali za sve te nepravilnosti, Zadravec je kazala kako nije moguće.

Pitala je Dulibića zašto odgovara paušalno na konkretne optužbe, on je odgovorio: Utvrđeno je da se taj materijal u niti jednoj privatnoj klinici u Hrvatskoj ne može ugraditi. Zdravstvena inspkekcija je još uvijek tamo, našli su neke nepravilnosti no koje ne ukazuju na kaznena djela.

Zastupnica Andreja Marić (SDP) kazala je da to sve smrdi na korupciju i da to treba raščistiti.