PROGLASIO IH ANTIVAKSERIMA: Plenković uvrijedio sve koji su dali potpis za referendum o stožerokraciji

PROGLASIO IH ANTIVAKSERIMA: Plenković  uvrijedio sve koji su dali potpis za referendum o stožerokraciji

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak očekivanom odluku Ustavnog suda RH koji je neustavnim ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije”.

Ustavni sud ranije danas je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid-potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom RH.

“Nismo imali pojma kakva će biti odluka”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a odbacivši teze da je Ustavni sud RH “nečija marioneta”.

“Za svakog tko je iole čitao zahtjev za očitovanje o ustavnosti ovakva odluka nije iznenađenje”, dodao je Plenković i istaknuo da je Ustavni sud dobro argumentirao i obrazložio odluku.

Ocijenio je i da je cijela priča ispolitizirana, a da su inicijativu predvodili antivakseri.

Za komentare izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da Ustavni sud treba ukinuti i da je odluka Ustavnog suda državni udar, premijer Plenković je kratko prokomentirao – “dajte, molim vas, kakav državni udar. Sjajno, još jedan briljantna umotvorina”.

“Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva”

Komentirao je i predsjednikove izjave o ulasku Finske i Švedske u Europsku uniju.

“Milanović se iz živog pijeska hvata za svaku grančicu da se ne bi utopio. Izletio je s inicijativom o blokadi Finske i Švedske da napadne nas da smo udbaši. Htio je pokriti svoju rabotu oko pomilovanja”, rekao je dodavši da “Vlada u njegovom cirkusu neće sudjelovati”.

“Milanovića su opet Rusi hvalili, sve je jasno”, rekao je Plenković. Kaže i da nema planova za posao u Bruxellesu.

“Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva. Čuo sam se sa Šipek, rekao sam joj da je nezamislivo da netko huška DORH na ministra Banožića”, kazao je Plenković.

Govorio je i o zakonu o pobačaju.

“Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi, njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu. Ja ću podsjetiti hrvatsku javnost, pitanje zakona o prekidu trudnoće, pitanje pobačaja nije bilo niti u našem programu niti u dogovorima naše koalicije niti je na bilo koji način od nas stavljeno na stol.

Ono se vratilo na stol odlukom Ustavnog suda nakon, čini mi se 26 ili 27 godina. Zašto ovo govorim? Zato što imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine. Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus. I kad imate takvu sitauciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško i mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor.

Svi su mogli o ovom ideološkom pitanju glasati u skladu s njihovim načelima i vidjeli ste u samoj konstalaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli. Meni je ovo jedan signal koji upućuje na oprez.

Foto: Hina