Pukovnija Azov se predala Rusima: Hoće li imati status ratnih zarobljenika ili će biti izvrgnuti mučenju i maltretiranju

Pukovnija Azov se predala Rusima: Hoće li imati status ratnih zarobljenika ili će biti izvrgnuti mučenju i maltretiranju

Ukrajinska jedinica koja se skrivala u podrumima čeličane Azovstalj u Mariupolju priopćila je u ponedjeljak da vojska ispunjava zapovijedi za spašavanje života vojnika, što je očigledan znak da se najduža i najkrvavija bitka u Ukrajini ratu privodi kraju, piše Reuters.

Reuters je u ponedjeljak vidio desetak autobusa s ukrajinskim borcima koji su napustili tvornicu. Nije bilo moguće utvrditi koliko je ljudi bilo ukrcano. Procjenjuje se da se oko 600 boraca nalazi unutar ove ogromne tvornice, a među njima su i deseci ranjenih, javlja N1.

“Kako bi spasili živote, cijela vojna jedinica Mariupolj provodi odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda”, objavila je pukovnija Azov u objavi na društvenim mrežama.

U njemu se navodi da su branitelji Mariupolja, na jugoistoku, izdržali 82 dana, kupujući tako vrijeme ostatku Ukrajine da se bore s ruskim snagama i osigurali zapadno oružje potrebno da se izdrži ruski napad.

Sada vlada velika zabrinutost hoće li Rusi prema njima postupati kao prema ratnim zarobljenicima ili će biti izvrgnuti mučenju i maltretiranju.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal, priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Foto: Twitter