Njemačka se priprema za novi val pandemije: Evo o čemu je riječ

Njemačka se priprema za novi val  pandemije: Evo o čemu je riječ

Ministri zdravstva njemačkih saveznih zemalja zatražili su u ponedjeljak od saveznih vlasti pripreme za novi val koronavirusa koji se očekuje na jesen.

“Pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktualnim smanjivanjem incidencije”, rekla je ministrica zdravstva savezne zemlje Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjeda konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Prema zahtjevu  ministara saveznih zemalja koji je predočen saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje “velikog plana” koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, javlja N1.

I Grimm-Benne i Lauterbach su izrazili bojazan od novih varijanti virusa na jesen.

Savezni ministar zdravstva Lauterbach je pozdravio zahtjeve pokrajinskih ministara.

“Saveznim zemljama se mora omogućiti da reagiraju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba”, rekao je Lauterbach.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su cijepljene ili su preboljele korona virus ili su negativno testirane.

Moguće će biti i ponovno uvođenje obveze nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja rujna.

Krajem ožujka u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prometa i zdravstvenim ustanovama.