Propast Uljanika: Zašto Peđa Grbin ne spominje odgovornost Milanovića i Linića?

Propast Uljanika: Zašto Peđa Grbin ne spominje odgovornost Milanovića i Linića?

Suspendirani potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin optužuje Vladu Andreja Plenkovića za propast Uljanika, dok na drugoj strani pokušava relativizirati odgovornost SDP-a. Zanimljivo je  da nigdje ne spominje Zorana Milanovića, čija je Vlada dala enormna jamstva za Uljanik koja sada stižu na naplatu, ni  Slavka Linića koji u posljednjih tridesetak godina kontrolira političku scenu u Rijeci.

“Odgovornost SDP-a postoji i neću od nje bježati. Mislim da je davanje državnih jamstava, u svrhu poticanja proizvodnje, bila dobra odluka. Nije 2014. ili 2015., kad su ta jamstva davana, trebalo drukčije postupiti, jer bi u tom slučaju Uljanik i 3. maj već bili ugašeni. Ali, naša Vlada nije uvela strože mehanizme nadzora, što u još većoj mjeri vrijedi za Vladu Andreja Plenkovića. Mi smo jamstva davali za konkretne projekte, za brodove koji su se gradili, jamstva HDZ-ove vlade nisu bila vezana ni uz što, davana su samo da bi Uljanik i »3. maj« preživjeli, rekao je  Peđa Grbin u intervjuu Novom listu.

Na pitanje zašto SDP-ova Vlada nije strože nadzirala trošenje kredita za koje su dana državna jamstva, Grbin je odgovorio da je to bila ozbiljna greška, a pitanje zašto je to bilo tako mora se postaviti najodgovornijem u toj Vladi, resornom ministru Ivanu Vrdoljaku.

Objasnio je kako je došlo do toga da IDS postane “politički pokrovitelj” Uljanika.

“Sjećam se da se 2009. u Županijskoj skupštini Istarske županije tražila tematska rasprava o Uljaniku, a župan Ivan Jakovčić je želio održati status quo. IDS je bio politički pokrovitelj Uljanika barem posljednjih deset godina. To je, nažalost, što se naše Vlade tiče, proizašlo iz rasporeda poslova u njoj, kao i koalicijske dinamike, jer je IDS bio najjači na području Istre. Kad je riječ o HDZ-u, znamo da se IDS dok su oni na vlasti u Hrvatskoj prikazuje kao glasna opozicija, ali zapravo ozbiljno surađuju s njima. Podsjetit ću samo na projekt Brijuni rivijera i sve one ugovore koji su sklapani pod pokroviteljstvom HDZ-ove vlade i Ivana Jakovčića, rekao je Grbin.