PROVJERITE: Jesu li “Tomaševićeve vrećice” za smeće među najskupljima u Europi?

PROVJERITE: Jesu li “Tomaševićeve vrećice” za smeće među najskupljima u Europi?

Od subote u Zagrebu ni izlazak iz stana samo kako biste bacili smeće nije besplatan. Svaki put to ćete platiti dvije, četiri ili osam kuna. Na snagu je stupio novi sustav odvoza otpada, a problema s njim kamo god se okreneš.

“Mislim da će se dobro ubrati novci od običnih građana koji sastavljaju kraj sa krajem. U četiri dućana samo od 40 litara vrećice od 80 kuna za 10 dana. I čovjek je primoran jer zakonski na snagu stupa od danas“, žali se Ružica iz Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovara – odvajajte otpad pa vrećice nećete trebati svaki dan. “Ne kupuje se vrećica nego se zapravo kupuje usluga koju ta vrećica predstavlja, odnosno volumen miješanog otpada koji se odvozi kroz tu uslugu“, objašnjava prvi čovjek Zagreba.

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća, poručuje da je ovaj cjenik jedinstven u Hrvatskoj jer potiče svakog korisnika da kupuje što manje vrećica jer ih treba što manje koristiti, javlja Dnevnik.hr.

U Masarykovoj ulici otvoren je prvi podzemni spremnik, a do proljeća bi ih trebalo biti pedesetak. Kante se miču s ulica i to ne samo u centru već i u kvartovima gdje moraju biti ili u boksevima ili u smetlarniku.

“Mi smo spremni razvrstavati to, voljni smo surađivati, ali jednostavno nemamo uvjete“, objašnjava jedan nezadovoljni Zagrepčanin.

Dok je sustav krenuo, a uvjeti nisu osigurani kao u europskim gradovima iz kojih se crpila inspiracija za vrećice, ispod radara prolazi da su one među skupljima u Europi.

U Zurichu jedna vrećica od 35 litara dvosturko je skuplja nego u Zagrebu – 17 kuna! Ali je prosječna plaća tamo 60 tisuću kuna. U Zagrebu 40 litara stoji 8 kuna, a prosječna plaća je nešto manje od 9 tisuća kuna. U Bruxellesu je, pak, vrećica od 60 litara kunu i 20 lipa, a prosječna primanja 32.000 kuna.

“Nove vrećice hit su i na društvenim mrežama, neki u njih toče vodu kako bi provjerili stane li u 20 litara, 20 litara, drugi volumen računaju kompleksnim matematičkim formulama, no ne morate biti znanstvenik da biste shvatili najbitnije – od danas otpad plaćate skuplje. Jer svaki puta kad nešto bacite zapravo bacate svoj novac, upozorio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, a koliko god sortirali i manje vrećica trošili Čistoća već za listopad očekuje rast prihoda od 25 miljuna kuna više.

I tako svaki idući mjesec

Foto: Hina.