PROVOKACIJA USRED ZAGREBA: Marširaju i traže povratak trga maršala Tita

PROVOKACIJA USRED ZAGREBA: Marširaju i traže povratak trga maršala Tita

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZUABA) održali su u subotu u Zagrebu mimohod “Besmrtni partizanski odred”.

Mimohod je održan u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, izjavio je Hini predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba Petar Raić.

Mimohod je završio uspješno, istaknuo je dodavši kako su isticanjem portreta svojih narodnih heroja i boraca odali počast te time podsjetili na svoj ustanak 1941. godine, javlja Jutarnji list.

Zagreb, 19.06.2021. – Savez antifašistièkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i ZUABA Zagrebaèke županije i Grada Zagreba održali su mimohod “Besmrtni partizanski odred” od Trga žrtava fašizma do Trga Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana antifašistièke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

U ustanku su najprije formirane male skupine, a onda je ustrojen “besmrtni partizanski odred”, naglasio je Raić.

Sudionici Mimohoda krenuli su u 11 sati s Trga žrtava fašizma, potom Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, te Frankopanskom ulicom do Trga Republike Hrvatske, na kojem je bio istaknut plakat: “Vratite trg maršala Tita”.

Izaslanstva Saveza antifašističkih boraca u subotu ujutro su na zagrebačkom groblju Mirogoj – na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju te na spomen području Dotrščina položila cvijeće.

Po prvi put mimohod “Besmrtni partizanski odred” u Zagrebu je održan 8.svibnja 2018. godine, a potom 8. svibnja 2019. Posvećen je bio pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Mimohod sjećanja otpočeo je u Rusiji 2012. godine u gradu Tomsku, uz naziv “Besmrtni puk”. Tijekom zadnji godina mimohod se proširio na mnogo drugih zemalja.