Psihijatar Vukušić govori o kolektivnoj histeriji: Opasniji su strah i panika nego koronavirus

Psihijatar Vukušić govori o kolektivnoj histeriji:  Opasniji su strah i panika nego koronavirus

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Rekao bih da je trauma kolektivna, ne bih rekao psihoza, prije bih rekao histerija”, rekao je Vukušić.

“Pored mainstream medija, kanala kojima mediji prenose vijesti, društvene mreže uvelike doprinose stvaranju nepotrebnog osjećaja panike. Sadašnja razina biološke opasnosti koronavirusa nije na razini koja zahtijeva ovakvu razinu psihološkog odgovora u vidu straha, panike i užasavanja nacije”, rekao je Vukušić.

“Biti zaražen ne znači odmah pokazivati simptome, čak niti virulentan. Ogroman broj populacije nosi velik broj virusa u sebi, ali to ne znači da će ikoga zaraziti. S koronavirusom je problem neizvjesnost. Društveni odgovor u smislu straha, panike, navale na trgovine, pražnjenja polica u apotekama je potencijalno vrlo opasan. Posebice sada kad smo na pragu krize s migrantima, koja će na ovaj ili onaj način sigurno tangirati Hrvatsku”, dodao je.

Pohvalio je potez Joška Klisovića, koji je u samoizolaciji, ali i komentirao njegovu izjavu da se brojni ljudi koji su također u samoizolaciji šikaniraju i vrijeđaju. “Pozdravio bih potez gospodina Klisovića i njegov voljni čin samoizolacije je jedan pozitivan primjer kako spriječiti vektor širenja zaraze. Stigmatizacija žrtve vrlo je prisutna. Uvijek je taj rizik postojeći i to je velik problem”, rekao je Vukušić.

Upitan hoće li biti potrebna psihološka pomoć, odnosno osnivanje telefonskih linija kako bi se pomoglo građanima, Vukušić je rekao: “Apsolutno. Jučer sam bio na sastanku s Berošem, on vrlo spretno vodi ovu situaciju i mislim da će krizni stožer vrlo brzo ići u tom smjeru.”

Foto:Screenshot/N1