Puhovski: Milanović je samoljubiv i umišljen, misli da je najveći pravni stručnjak koji postoji

Puhovski: Milanović je samoljubiv i umišljen, misli da je najveći pravni stručnjak koji postoji

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u Novom danu i komentirao sukob između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, u svjetlu izbora osobe koja će doći na čelo Vrhovnog suda.

Upitan kamo vodi situacija prijepora između predsjednika i premijera, Puhovski je rekao da je to priča koja se nastavlja. “Mislim da je Milanović u nekim bitnim stvarima u pravu, a to govorim, iako smatram da je zagađivao javni prostor svojim izjavama proteklih mjeseci. Bez obzira što je i o meni govorio svašta, u pravu je jer želi da se promijeni situacija u pravosuđu, drugo jer je Zlata Đurđević doista odlična kandidatkinja i treće jer su članci zakona naprosto loše napisani. U krivu je jer si dopušta stav koji glasi da se neće držati zakona koji ne smatra dobrim”, rekao je Puhovski.

“Imao je godinu dana vremena da pokrene inicijativu za promjenu tog zakona”, rekao je Puhovski, podsjetivši da Milanović nije želio tražiti ocjenu ustavnosti i referenduma o braku, održanog 2013. godine.

“Milanović to nije učinio zato što je skriveni pristaša gospođe Markić, nego zato što više cijeni svoju samoljubav i mišljenje da je najveći pravni stručnjak koji postoji, nego institucije”, rekao je Puhovski.

Kad je u pitanju izbor za čelnu osobu Vrhovnog suda, Puhovski je rekao da je Milanović čekao do zadnjeg časa da bi rekao tko je njegova kandidatkinja. “Bitna je i procedura kojom bi ona mogla biti izabrana”, rekao je Puhovski.

Upitan bi li Đurđević bila prihvatljiva i vladajućima, Puhovski je rekao da bi zasigurno bila prihvatljiva, jer je bila njihova kandidatkinja i za Europski sud. “Bilo bi jako dobro da imamo nekoga izvana, tko nije sutkinja, ali poznaje situaciju, da imamo ženu i da imamo osobu koja je stručna”, rekao je Puhovski.

“Mislim da ne smijemo ići mimo zakona, ali postoji i način kako da se zakoni mijenjaju”, rekao je Puhovski.

Foto: Hina