Poznata zviždačica Vesna Balenović: Zažalila sam trenutak kad sam odlučila otvoriti vrata kabineta Đure Sesse

Poznata zviždačica Vesna Balenović: Zažalila sam trenutak kad sam odlučila otvoriti vrata kabineta Đure Sesse

Zadnjih dana svjedočimo prepirkama i borbi suprostavljenih centara političke moći oko izbora i imenovanja predsjednika Vrhovnog suda RH. Nakon što je predsjednik Milanović odbacio svo troje kandidata koji su se javili na javni poziv, predložio je dr.sc. Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda RH. Svoju odluku obrazložio je da radi u duhu Ustava, a ne loših zakona. Ova izjava neodoljivo podsjeća na čuvenu Brozovu izjavu: „Ne treba se držati zakona kao pijan plota!“. Predsjednik Milanović svakako ne bi trebao biti upravo taj pastir koji će zanemariti plot tj. ogradu, jer bi se u protivnom njegovim stadom mogli baviti više vukovi nego on sam. Na to nas upozorava i naša nedavna ružna prošlost, stoji u riopćenju poznate zviždačice Vesne Balenović.

Odluku tko je u pravu, Banski dvori ili Pantovčak uskoro bi trebao donijeti Ustavni sud. Sigurni smo da će odlučiti da se važeći zakoni moraju poštivati, jer bi sve drugo bilo kaos i bezvlašće.

Nakon odustajanja jednog od kandidata koji se odazvao Javnom pozivu za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda ostala su dva kandidata, Đuro Sessa i dr.sc. Šime Savić. O Đuri Sessi ne bih puno govorila. Dugo je na čelu pravosudnih institucija koje kontinuirano grcaju u problemima koji se ne rješavaju već samo gomilaju i time usporavaju i paraliziraju rad pravosuđa. Smatramo da bi se izborom Đure Sesse omogućio samo daljnji kontinuitet kriznog stanja u kojem se nalazi naše pravosuđe. Pamtim susret sa Sessom kojom prilikom sam se željela informirati o problemima zviždača i pravosuđa. Zažalila sam trenutak kad sam se odlučila otvoriti vrata njegovog kabineta, jer tamo nisam našla trunku razumijevanja , empatije i potpore za malobrojne, poštene i hrabre zviždače. Pamtim da mi je Đuro Sessa tom prilikom priuštio samo poniženje i sramotu, što sam od osobe njegovog položaja i važnosti u pravosudnom sustavu najmanje očekivala.

Lakše pisati o pravdi nego je provoditi

Za savjet i sugestije pri sastavljanju predlaganju Zakona o zaštiti zviždača obratila sam se i dr.sc. Zlati Đurđević, s obzirom da je uz kazneno procesno pravo jedno od njezinih posebnih područja interesa bila i zaštita ljudskih prava. Na žalost dr.sc. Zlata Đurđević nije željela odvojiti niti sekundu vremena unatoč dogovorenom terminu, te je bez isprike pustila mene i moje aktiviste da u hodnicima Pravnog fakulteta satima čekamo susret do kojeg nije došlo. Ostaje za zaključiti da je o pravu i pravdi, te kršenju i zaštiti ljudskih i radnih prava građana dr.sc. Zlati Đurđević lakše pisati i govoriti po seminarima i konferencijama, nego se aktivno uključiti i konkretno pomoći građanima RH, pogotovo kad se to od nje zatraži i kad to sama obeća.

Preostaje nam kandidat kojeg centri moći uporno prešućuju i obilaze, a to je dr.sc. Šime Savić. Javnosti je poznat po pravnom zastupanju i zaštiti koju je pružio jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije Frani Lučiću. Tamo gdje je država s kompletnim pravosudnim aparatom besćutno zakazala, gdje nije prepoznala i na vrijeme pravilno vrednovala žrtvu koju je podnio hrabri kornatski vatrogasac Frane Lučić, nastupio je i izborio se sam protiv svih, upravo odvjetnik dr.sc. Šime Savić. U zaštiti zviždača i zaustavljanju njihovog progona dr.sc. Šime Savić nesebično je pomogao u brojnim besplatnim pravnim savjetima i sugestijama, svakom prilikom kad se to od njega zatražilo. Prema ljudskoj patnji zviždača iskazao je rijetko viđeno razumijevanje, potporu i empatiju.

Vesnin Izbor

Dr.sc. Šimu Savića život nije mazio. Potekao je iz siromašne obitelji u pirovačkom zaleđu. Sam se školovao do akademske razine. Dr.sc. Šimu Savića dragovoljca i sudionika Domovinskog rata od 1990. do 1995. godine, pamte građani Kutine kada je na početku agresije na Hrvatsku 1991. godine, spreman žrtvovati i vlastiti život legao pred tenk JNA i spriječio njegov daljnji prodor u Grad. Od strane predsjednika RH Franje Tuđmana bio je odlikovan Redom Hrvatskog pletera. Nije nikada koristio nikakve beneficije i privilegije koje su mu omogućile njegove zasluge u Domovinskom ratu i njegov ratni put.

Pravosudni ispit položio je 1992. godine. Od tada pa sve do danas stekao je bogato odvjetničko iskustvo na hrvatskim sudovima na kojima je rješavao preko 15.000 parnica, a da pri tome protiv njega i njegovog rada nikad nije podnesena nikakva prijava, žalba niti pritužba. Kao odvjetnik s titulom doktora znanosti vodi odvjetnički ured u Zagrebu, u kojem je uspješno osposobio preko 30 odvjetničkih vježbenika i od strane Odvjetničke komore podržan je u kandidaturi za suca Ustavnog suda. Nestranačka je osoba, bez privatnih i političkih afera, profesionalan je u svojem radu i u odnosu s klijentima, autor je brojnih stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama i aktivni sudionik na brojnim stručnim seminarima i konferencijama. U svojem programu rada najavljuje neophodne i hitne reforme kojima kani ubrzati rad i podići kvalitetu i vjerodostojnost Vrhovnog suda.

Ostaje za vidjeti hoće li dokazano domoljublje, visoka znanstvena razina, stručnost, humanost i empatija, te neizmjerno odvjetničko iskustvo i praksa biti dovoljne za imenovanje dr.sc. Šime Savića. Hoće li novi predsjednik Vrhovnog suda biti marioneta ili sluga naroda? Vjerujemo da neki drugi interesi neće prevladati i da u dr.sc. Šimi Saviću imamo novog i časnog Predsjednika Vrhovnog suda RH, zaključuje u priopćenju Vesna Balenović.

Foto: Hina