Puhovski tvrdi: Milanović sve više na Tuđmanovoj liniji, a Plenković zvuči kao nevladina organizacija

Puhovski tvrdi: Milanović sve više na Tuđmanovoj liniji, a Plenković zvuči kao nevladina organizacija

U Studiju uživo gostovao je politički analitičar Žarko Puhovski koji je komentirao aktualne događaje vezane uz korona krizu i domaću politiku.

Komentirajući vijest da je Rusija razvila cjepivo za Covid 19, rekao je da je bez rezerve teško u to povjeravati, ali da nije nemoguće. Smatra da je najvažnije kakve će efekte imati i koliko je efikasno te da je Rusima očito bilo važno da budu prvi, makar formalno.

„U Hrvatskoj pak sam već dugo govorio o dvojbeno pravnoj legitimnosti Stožera. Sada evo ne bismo htjeli kvariti sezonu, pa dajemo razno razna objašnjenja zašto nam turisti ne donose opasnost“, rekao je.

Govoreći o Oluji i političkim reakcijama, rekao je da se radi o loptanju simbolima i da je sada pitanje hoće li se početi nešto događati.

„Postalo je razvidno da je to unutarnje pitanje u Hrvatskoj, nužno višeperspektivno jer je potrebno sagledati stvari i s druge strane, te da u Hrvatskoj očito o tome nema jedinstva jer se diže halabuka s desne strane.

„Milanović sabotira Plenkovića. Kako? Pa Plenković sve više zvuči kao nevladine organizacije, a Milanović sve više zauzima Tuđmanova stajališta, on je otišao na drugu stranu, traži poziciju suverenista, negira Haag i govori o rađanju Hrvatske u 9 stoljeću“, rekao je Puhovski i podsjetio da je u presudi Prliću i drugima ponovljena formulacija o UZP-u, te da su Tuđman, Bobetko i Šušak navedeni.

„Očito je da Milanović na sceni traži nišu koja će biti samo njegova“, zaključuje.

Dodaje kako su geste važne jer pomirba počinje simbolima, ali da trebamo misliti o realnom životu, cestama i struji.

„Zanimljivo je kako su tri važne institucije u Hrvatskoj reagirale na Knin. Rimokatolička crkva čiji je nadbiskup pokušao ne pozdraviti Plenkovića, HRT koji je nastavio s nacionalističkim interpretacijama i nakon Plenkovićevog govora jer jednostavno nisu stigli odreagirati, te SDP koji do danas nije mogao sastaviti dvije tri rečenice što misle o svemu“, analizirao je Puhovski.

Smatra kako nema sumnje da je Oluja uzrokovala etničko čišćenje jer to govore postoci.

„Ali to je rezultat hrvatsko srpskog pritiska, Hrvatska je htjela što više teritorija sa što manje Srba, a Milošević što više na Srba za Kosovo i kako bi iskoristio to za propagandu gdje je bio u lošijem položaju u odnosu na Hrvatsku“, kaže Puhovski i dodaje da bi bilo bi zdravo, dobro i logično da se odnosi Hrvatske i Srbije odvoje od odnosa Hrvatske i srpske manjine u Hrvatskoj.

„Hrvatska je superiornija Srbiji i ne znaju ni jedni ni drugi s time izaći na kraj“, zaključio je.

Analizirajući ankete i postotke stranaka nakon izbora poručio je da Plenković može raditi što hoće, ali da je i odgovoran, da Možemo imaju jak naboj, unose nešto novo dok su svi ostali razočarali, te da je Škoro unatoč velikom broju mandata, ispao luzer.

„SDP-u predstoji pozicioniranje, bilo bi dobro vidjeti ženu na čelu stranke“, istaknuo je.

Foto: N1