Pupovac postao elitist: Smeta mu što se hrvatski europarlamentarci bave Nutellama

Pupovac postao elitist: Smeta mu što se hrvatski europarlamentarci bave Nutellama

Sedamdeset i sedma obljetnica proboja ustaškog obruča na Biljegu, u kojemu su spašeni deseci tisuća Srba i partizana, obilježena je u nedjelju kod spomenika Vojina Bakića,u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama podno Bakićeva Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, a koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ‘pokazuje dosadašnji europski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi Nutellama, a ne europskim vrijednostima’.

Pupovac se zauzeo da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u povijesti Korduna, neovisno o tome je li riječ o povijesti hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

‘Ima slojeva povijesti o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postava koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata’, rekao je Pupovac pozdravivši okupljene antifašiste koji su stigli iz istočne Slavonije, Istre, Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše u BiH.

Posebno je pozdravio još uvijek žive sudionike Narodnooslobodilačke borbe. Za njih je rekao da su u herojsko vrijeme herojskim djelima postali heroji.

‘Vama, okupljenima oko ideje antifašizma, hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći ‘ne’ i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo’, poručio je Pupovac.

Zahvalio je i načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću (HDZ) i ustvrdio da njegove riječi posebno cijeni.

Andrić, koji je i ranije na skup dolazio, ali je sada prvi put održao govor, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, no za nju je kroz stoljeća proliveno puno krvi.

‘Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici i trebamo im se pokloniti i odati priznanje’, rekao je Andrić