Putin poslao poruku Europljanima: Smrznut ćete se kao vučji rep u ruskoj bajci

Putin poslao poruku Europljanima: Smrznut ćete se kao vučji rep u ruskoj bajci

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će zaustaviti opskrbu energentima ako se uvedu ograničenja cijena ruskog plina i nafte, upozorivši zapad da će ostati „zamrznut“ kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajki.

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su europski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina „glupi“ te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi.

G7 je taj plan najavio prošli tjedan, a potez bi mogao i ograničiti rusku sposobnost osiguranja tankera u državama i izvan tog bloka, javlja Novi list.

Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako zapad provede plan o ograničenju cijena, rekao je Putin. „Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako će to biti protivno našim interesima“, najavio je.

„Nećemo izvoziti plin naftu, ugljen, loživo ulje – nećemo slati ništa“, upozorio je Putin.

„Ostala bi nam samo jedna stvar: kao u poznatoj ruskoj bajki, osuditi vučji rep na smrzavanje“.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Europa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte.

Putin je kazao kako su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Europi.

Stari kontinent suočen je sa zimskom energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom u potpunosti suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode.

„Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren“, kazao je Putin, pozvavši Njemačku dva vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogući da nastavi upumpavati plin.

Foto: Hina