Putinov plinski udar na Njemačku: Gazprom zavrnuo pipu, a cijene odletjele u nebo

Putinov plinski udar na Njemačku: Gazprom zavrnuo pipu, a cijene odletjele u nebo

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 milijuna kubika metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te tvrtke da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 milijuna kubika dnevno na od 100 milijuna kubika.

Najnovijim smanjenjem, tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin, javlja N1.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjim tjednima ukinula dostavu plina za više europskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Europu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Europi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je “Zapad sam sebi pucao u glavu” pokušavajući ograničiti uvoz nafte i plina iz Sibira.

U razgovoru s novinarima Zaharova je kao kontrast zapadnim sankcijama navela primjer Kine, koja je povećala uvoz energenata iz Rusije.

“Izvoz energenata polako raste. Kina zna što želi i ne puca sama sebi u nogu. S druge strane, zapadno od Moskve pucaju sami sebi u glavu”, rekla je Zaharova.

Ustvrdila je da je “strateško partnerstvo Moskve i Pekinga izdržalo pokušaje Zapada da posije razdor”, dodajući da je Europska unija “sama sebi zadala suicidalan smjer” pokušavajući diverzificirati svoje izvore energije, odnosno riješiti se ovisnosti o ruskim energentima.

“Ruski diplomatski resursi već su usmjereni dalje od Europe, SAD-a i Kanade prema Aziji, Africi i bivšem Sovjetskom Savezu”, dodala je Zaharova, prenosi Index.

Foto: Hina