Hoće li Plenković uskoro imati problem s još jednim manjincem: Kakvu to autonomiju zagovara Furio Radin?

Hoće li Plenković uskoro imati problem s još jednim manjincem: Kakvu to autonomiju zagovara Furio Radin?

Furio Radin, saborski zastupnik iz kvote talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora je za Glas Istre iznio svoju viziju istarske autonomije. Tvrdi da je to model za cijelu Hrvatsku. .

Zanimljivo, iako se zalaže za veću autonomiju i decentralizaciju, istovremeno Hrvatsku vidi u “Sjedinjenim Europskim Državama” koje će, predviđa, biti “noćna mora suverenistima i nacionalistima”.

– Treba li se Istra zalagati za neku veću razinu autonomije?

– Treba, da, odavno. Istarska županija je na ledu imala svoj Statut punih sedam godina. On je bio usmjeren prema onome što je danas dio hrvatskog Ustava gdje se govori o decentralizaciji političke moći i o regionalnoj i područnoj samoupravi. Samouprava je hrvatska riječ za autonomiju. Između te dvije riječi, koje su sinonimi, nema nikakve razlike.

– Što bi ta samouprava značila u praksi?

– Istra se najviše približava modelu koji ja zamišljam za cijelu Hrvatsku, to je nedavno rekla predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović. Bez obzira na probleme, o čemu bismo mogli govoriti do jutra, Istra funkcionira daleko bolje nego drugi dijelovi Hrvatske. A uz određenu razinu autonomije, funkcionirala bi još značajno bolje.

– Niste mi precizno odgovorili. Kako vi doživljavate Istru s većom autonomijom?

– Kao Furlaniju-Julijsku krajinu. Jeste primijetili tamo nekakve revolucije, odcjepljenja? Ne, toga nema. To je autonomna regija. U Italiji je 20 regija od kojih 5 autonomnih, s posebnim, fiskalnim i funkcionalnim ovlastima. Dodajem da sve regije, obične i autonomne, imaju zakonodavne ovlasti. Kad mi govorimo o takvoj samoupravi, odnosno autonomiji, mnogima se neopravdano diže kosa na glavi.

– Zašto? Postoje neke negativne aluzije?

– Da, postoji autonomaštvo, ono dalmatinsko iz 19. stoljeća, s kojim mi nemamo nikakve dodirne točke.

– Možete biti malo konkretniji. Kakvu Istru zamišljate u budućnosti?

– Takvu da nam nitko iz Zagreba ne dođe govoriti da nismo zanemareni, jer smo dobili ceste, doprinose za brodove bolnicu… Zamišljam je tako da nam nitko ništa ne mora dati, nego nam se mora ostaviti ono što se tu ostvarilo i proizvelo. Autonomija, dakle, mora biti prvenstveno fiskalna.

– Početkom 70-ih komunistički prvaci Savka Dabčević Kučar i Miko Tripalo započeli su s Hrvatskim proljećem tražeći veću fiskalnu neovisnost od centralne vlasti u Beogradu i Tito ih je za kaznu zauvijek eliminirao iz javnog i političkog života. Vidite koliko je ovaj naš sustav pravedniji i pošteniji od onog komunističkog. Vi se zalažete za isto što i oni koji su jedva preživjeli, a vama se ništa neće dogoditi.

– Istina, u demokraciji ima više prava nego u autoritarnim sistemima, desnima ili lijevima. I tako treba ostati. Inače, sa Savkom i Tripalom sam puno razgovarao, bili smo kolege u Saboru. I oni su mislili tako o demokraciji i autokraciji, potpuno isto kao vi i ja.

– Što bi Istra uplaćivala u državnu kasu?

– Sredstva za obranu, centralnu policiju, vanjske poslove, solidarnost prema dijelovima Hrvatske koji su slabije razvijeni… I druge stvari, prema civiliziranom i konsenzualnom dogovoru.

– Vaš model autonomije s vremenom ne bi vodio u secesiju i odcjepljenje Istre?

– U Europi nema promjena granice i treba doći do Sjedinjenih Europskih Država s jednom centralnom bankom i valutom, s jednim federalnim parlamentom, jednom ekonomskom politikom jer će nas u protivnom veliki sa svih strana pojesti. Buduća Europa treba biti noćna mora svakog suverenista i nacionalista.

Foto: Miljenko Klepac/Hina