Katarina Peović iz Radničke fronte: NATO nam ne treba, Kolinda Grabar Kitarović predvodi militarizaciju društva

Katarina Peović iz Radničke fronte: NATO nam ne treba, Kolinda Grabar Kitarović predvodi militarizaciju društva

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte, profesorica Katarina Peović komentirala je položaj Hrvatske u NATO-u povodom stradavanja hrvatskog vojnika u Afganistanu. Radnička fronta se zalaže za napuštanje NATO saveza.

Umjesto da nas članstvo u NATO-u čini sigurnijim ono služi provođenju “militarističke i nedemokratske uglavnom američke vanjske politike” te nas izlaže terorističkim napadima, tvrdi Peović. Ističe primjer terorističkog napada u Rijeci 1995, koji je bio odgovor na hrvatsko izručenje člana egipatskog islamističkog pokreta SAD-u.

Tvrdi da Hrvatsko članstvo u NATO-u karakterizira “sluganstvo” i neravnopravni položaj prema drugim članicama NATO-a. Ističe da je ministra Krstičevića nije mogao primiti nitko viši od zamjenika zapovjednika NATO misije. S druge strane, ministru glasnogovornici dijele “packe” zbog objavljivanja karte gdje su vojnici napadnuti, kaže Peović.

Smatraju da je 2% BDP-a koji Hrvatska troši na obranu previše. To uspoređuju s izdvajanjima za kulturu od manje od 1% te tvrde da je Jugoslavija za kulturu izdvajala 5%.

Tvrde i da se u Hrvatskoj provodi sustavna militarizacija društva, navodeći Milanovićev “tragikomičan ‘mimohod'” kada je “asfalt na Vukovarskoj aveniji izrovan gusjeničnim tenkovima.”

Međutim, tvrde da je sada upravo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavna zagovornica militarizacije.

Predsjednica je zagovornik, tvrdi Peović “izdašnog financiranja vojske, poticanja kupovine oružja, skupih vojnih aviona, jačanja uloge Republike Hrvatske u NATO-u i poticanju sudjelovanja i još izdašnijeg financiranja vojnih misija”

“Sjetimo se kako je u prvoj predizbornoj kampanji najavljivala i obavezni vojni rok – ali je na njega, srećom, zaboravila” zaključuje Katarina Peović.

Foto: Edvard Šušak/Hina