Odgođen posjet Orahovici: Je li nakon smjene Tolušića poljuljana Plenkovićeva pozicija u HDZ-ovoj utvrdi?

Odgođen posjet Orahovici: Je li nakon smjene Tolušića poljuljana Plenkovićeva pozicija u HDZ-ovoj utvrdi?

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem trebao se u ponedjeljak, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, sastati u Orahovici, a istog je dana bilo planirano da premijer prisustvuje otvorenju Poduzetničkog inkubatora u Pitomači, prenosi Novi list.

No, došlo je do odgode oba ta događaja.

Orahovica i Pitomača nalaze se u Virovitičko-podravskoj županiji, koja je baza vrlo utjecajnom ogranku HDZ-a. Gradonačelnik Virovitice je Ivica Kirin, a iz Virovitičko-podravske županije su i utjecajni Josip Đakić i smijenjeni Tomislav Tolušić.

Da premijer vodi računa o Virovitičko-podravskom ogrankum, potvrdio je i Đakić. Premijer mu je navodno rekao da je ministricu Bedeković postavio na sadašnju poziciju upravo zato što je iz Virovitičko-podravske županije, kao svojevrsnu kompenzaciju za smjenu Tolušića. To je donekle smirilo Josipa Đakića, barem do mjere da ne negoduje otvoreno, ali je upitno je li smirilo članstvo. Posebno kada se iz nekih istupa može protumačiti da se Tolušić priprema za unutarstranačke izbore.

U dijelu HDZ-a uvjereni su da se Plenković bojao reakcija na terenu nakon što je u okviru rekonstrukcije Vlade smijenio i Tomislava Tolušića. Je li premijer posjet Virovitičko-podravskoj županiji doista prebacio na početak rujna zato što je procijenio da će ta situacija u vezi s Tolušićem do tada barem malo splasnuti?

U Vladi tvrde da to nije točno.

»S obzirom na to da je sjednica Savjeta bila predviđena u ponedjeljak, što je bio prvi radni dan novih ministara, u dogovoru sa županom i gradonačelnicom Orahovice odlučeno je da će se ona održati 3. rujna, na dan Virovitičko-podravske županije«, ističu u Banskim dvorima.

Gradonačelnica Orahovice potvrdila je da je ona doista komunicirala s Vladom i da su zajednički zaključili da je u novonastalim okolnostima, većeg broja novih ministara, najbolje rješenje prolongirati sjednicu.

Foto: Hina/HDZ/ml

Na fotografiji: Predstavljanje HDZ-ove liste za europske izbore, 2019.