Tijelo preminulog hrvatskog vojnika stiglo u domovinu

Tijelo preminulog hrvatskog vojnika stiglo u domovinu

Tijelo hrvatskog vojnika Josipa Briškog stiglo je u petak ujutro u Hrvatsku. Komemoracija će se održati u 11 sati u velikoj dvorani Doma HV ‘Zvonimir’ u Ministarstvu obrane RH.

U zagrebačku zračnu luku, danas, 25. srpnja 2019. u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik skupnik Josip Briški.

Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazoči predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Briški je preminuo od teških ozljeda nakon napada na vozilo HV-a u Kabulu.

Osim Briškog ozlijeđena su još dva vojnika koja se nalaze izvan životne opasnosti. Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad na konvoj.

Josip Briški, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru “Resolute Support”, preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenome 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Foto: MORH