Raspudić kritizirao Plenkovića zbog “lutajućih” mjera protiv covida: Tko će djeci vratiti izgubljeno školovanje

Raspudić kritizirao Plenkovića zbog “lutajućih” mjera protiv covida: Tko će djeci vratiti izgubljeno školovanje

Gost N1 Studija uživo bio je nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Mosta Nino Raspudić.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane. Nakon astronomskih povećanja računa za struju i plin, brojni obrtnici i poduzetnici razmišljaju kako će poslovati.

Na pitanje ima li Vlada na stolu novi paket mjera, premijer Andrej Plenković prošli je tjedan rekao “zasad nemamo, smo još na godišnjem”. Vlada se danas sastaje prvi put nakon godišnjih odmora.

“Iz dana u dan čitamo, možemo vidjeti kako nama bliske zemlje uvode mjere. Jutros sam vidio potez Češke koja će građanima čije će režije ići preko 30 posto primanja davati subvencije. Postoje načini, situacija je urgentna, čak bih rekao da službeni brojevi o inflaciji mogu zavarati. Što umirovljeniku znači 12,3 posto, ako su njegovi troškovi daleko više poskupjeli. Bojim se hladne jeseni i hladne zime. Velik dio građana bit će suočen s energetskim siromaštvom, a brine me što od Vlade ne vidim nikakvu projekciju što će se događati – hoćemo li slijediti briselski mainstream pa što nam Bog dadne ili ćemo tražiti nekakve načine da izborimo hrvatske interese. Jer sada vidimo Mađarska ispregovara da dobijeva nekakav dodatan plin. To su stvari koje od Plenkovića nećemo čuti”, komentirao je Raspudić.

Iz Vlade govore da se već pomagalo, da smo imali koronakrizu, bio je paket mjera u tranju, kažu da je sve pod kontrolom i da će se sigurno pomoći građanima, najprije onima najugroženijima.

“Mi smo u načelu neskloni interveniranju države u ekonomske tokove i tržište, ali ovo je izvanredna situacija gdje se mora izaći u susret građanima koji će preko noći egzistencijalno biti pogođeni, a ne svojom krivnjom. Kad ste spomenuli koronakrizu, ne priznajem im taj argument pomaganja u vrijeme korone, koja je i sada jer broj mrtivh je veći nego lani. Tada su bile potrebne covid-potvrde, sad nije ni izolacija za zaražene. Tko će podnijeti račun za to, tko će djeci vratiti izgubljeno školovanje”, rekao je Raspudić.

Kada je u pitanju inflacija, Raspudić naglašava da je “važno da se razbistre stvari i da ne dozvolimo da se daju lažnu opravdanja”.

Puni se skladište plina Okoli, Hrvatska je s nekih 60-ak posto popunjenosti na začelju EU-a, no vladajući uvjeravaju da će do listopada biti kako treba.

“Možemo im vjerovati. Opet Hrvatska ima više sreće, nego pameti svog političkog vodstva. Činjenica je da smo zemlja na moru i imamo LNG terminal preko kojeg možemo uvesti plin. Popunjenost nije gorući problem. Problem je kakva je uopće politička orijentacija Plenkovićeve Vlade oko ove trajne energetske krize – hoće li pratiti briselske naputke li gledati prvo hrvatske interese”, kazao je Raspudić.

Foto: Hina