Raspudić o velikim HDZ-ovcima: Preko dana ugađaju Pupovcu i Vučiću, a navečer gledaju sliku Ante Pavelića

Raspudić o velikim HDZ-ovcima: Preko dana ugađaju Pupovcu i Vučiću, a navečer gledaju sliku Ante Pavelića

U svojoj kolumni za Večernji list, Nino Raspudić se osvrnuo na navodnu sliku Ante Pavelića u apartmanu Lovre Kuščevića, kao i na problematiku ustaške simbolike općenito. Slučaj Kuščevića, smatra Raspudić, ukazuje na sve apsurde pokušaja zabrana određenih simbola.

“Revan egzorcist ustaškog duha u Hrvatskoj ostaje zbunjen pri pogledu na fotografiju kojom na Booking.com svoj brački apartman reklamira bivši Plenkovićev paž Lovro Kuščević. Vidi li se na kaminu fotografija Ante Pavelića ili je riječ o Kuščevićevom (pra)djedu kako je kasnije tvrdio optuženi iznajmljivač? Kako dokučiti istinu?

S jedne strane ne bi me začudilo da HDZ-ovci, koji su preko dana ponizni pred Pupovcem i Vučićem, navečer, vikendom i na godišnjem odmoru među svoja četiri zida daju sebi takve ekstremne simboličke oduške. No, s druge strane, činjenica je da bi neki drugi akteri i u Rorschachovoj mrlji vidjeli ustaško znakovlje i genocidni karakter bilo koje hrvatske države.” piše Raspudić.

Besmislenost zabrana

Raspudić je podsjetio i na “sprdnju koju su izveli “Imoćani u nogometnoj sezoni 2006/2007 kad je na bijelom dresu NK Imotski stajao natpis gUj, kojim je dominiralo golemo, crno slovo U i u njemu hrvatski grb, s prvim bijelim poljem. Na pitanje novinara klub se ogradio riječima da je to logo sponzora, građevinskog poduzeća “gUj” iz Slivna, čiji je vlasnik potom ljubazno objasnio da je ime njegove tvrtke sastavljeno od prvih slova njegova imena Gojko i sinova imena Jure, te velikog U jer je htio da skraćenica znači “Gojko Und Jure”.

“Posrnuli HDZ-ovac je navodno prije nekoliko godina dijelio i vino s didovim likom. Ne znamo je li pjevao – druže Tito kupit ću ti fiću, a mercedes didu Kuščeviću ili čak – svjetla zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam dida Kuščevića” dodao je Raspudić.

Kada se nešto dogodi Srbima, najviše boli Milorada Pupovca

Pored Kušćevića, tragikomičnim je ocijenio i Milorada Pupovca, kojem spočitava usporedbu sadašnje Hrvatske s NDH, iako je u sadašnjoj Hrvatskoj na vlasti.

“Može ga se, tom logikom, optužiti za relativiziranje NDH jer ispada kako Srbima u Pavelićevoj državi i nije bilo loše, ako uzmemo da su bili dio vlasti kao Pupovac, raspolagali golemim novcem ustaške države, pa njime čak i izdavali privatni jugoslavenski politički tjednik pod krinkom tjednika srpske manjine.

Ono što posebno zabrinjava je da Pupovac Republici Hrvatskoj predviđa isti kraj kojeg je doživjela NDH. No, kako će onda, nakon njenog eventualnog pada opravdati svoju ulogu u toj državi. Hoće li reći da ju je iznutra podrivao tako što ju je financijski desetljećima iscrpljivao?”

Pupovca je prozvao “pomazanim i obilno honoriranim centrom za bol srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Kada se Srbima dogodi neka nepravda, kakva se može dogoditi i drugim građanima, ističe Raspudić, “najviše zaboli Pupovca, i stvar se može izgladiti samo tako da mu se dadne više novca.”

“U ovoj priči najkukavniji je ispao Plenković i svita oko njega, a znakovito je da od Predsjednice ni traga ni glasa” zaključio je Raspudić.

Foto: YouTube/HRT