Hrvatska dovodi 50 migranata iz Turske u državne stanove u Sisku: Što će biti s centrom za azilante u Petrinji?

Hrvatska dovodi 50 migranata iz Turske u državne stanove u Sisku: Što će biti s centrom za azilante u Petrinji?

Iz Isusovačke službe za izbjeglice izvijestili su u utorak da će sredinom srpnja u Sisak biti preseljeno pedesetak državljana Sirije koji imaju izbjeglički status te će biti smješteni u državne stanove, prenose Novosti. Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica.

Tim povodom predstavnici Isusovačke službe u Sisku su održali edukativni sastanak s djelatnicima državne uprave, gradske i županijske vlasti, te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, te socijalnih i humanitarnih institucija, izvijestila je Hina. ‘Želimo da sve bude spremno za njihov dolazak i uključenje u zajednicu, te da se osjećaju dobrodošli. Želja nam je nastaviti njegovati dijalog, uspostaviti buduću i unaprijediti postojeću suradnju, partnerstvo, razumijevanje i susretljivost Grada Siska prema potrebama i prava izbjeglica u Hrvatskoj. Cilj nam je izgraditi mrežu kontakata i upoznati vas s obvezama i mogućnostima koje vam predstoje kao nositeljima dijela integracijskih i administrativnih aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Sisak. Ovaj program podrazumijeva pripremu i senzibilizaciju lokalne zajednice i institucija koje djeluju kao dionici u procesu integracije novih sugrađana u hrvatsko društvo te uže lokalne mikrosredine’, rekla je na sastanku suradnica za komunikaciju JRS Hrvatska Martina Prokl Predragović.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku. Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima. Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja.

U međuvremenu traju pregovori između vlade RH i lokalnih vlasti o izgradnji centra za azilante u Petrinji, u kojem je trebalo biti smješteno 200 osoba. Planirano otvaranje centra za azilante zaustavile su braniteljske udruge mobilizirajući građane na nizu prosvjeda te u konačnici i gradonačelnik i gradsko vijeće, odbivši izdati dozvolu za gradnju centra. Vrijeme će pokazati ako će sredstva koja Isusovačka služba dobiva za “pripremu i senzibilizaciju lokalne zajednice” biti dovoljna za sprječavanje tog scenarija u Sisku. Bez obzira na činjenicu da je rat u Siriji završen te da Islamska država više ne postoji, sredstva iz europskog proračuna valja potrošiti.

Foto: Daniel Kasap/Hina