Ravnateljica Svetog Duha nije bila uvjerljiva: Zašto je morao umrijeti muškarac na hitnom prijamu?

Ravnateljica Svetog Duha nije bila uvjerljiva: Zašto je morao umrijeti  muškarac na hitnom prijamu?

Gošća emisije “Nedjeljom u 2” je ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić. Govorila je o incidentima u bolnici, zahtjevima za njezinom smjenom te općenito o stanju u zdravstvu.

Dodajmo da je u petak u bolnici Sveti Duh na predstavljanju završetka projekta opremanja dnevne bolnice od 6,5 milijuna eura rečeno je da ravnateljica nije bila na predstavljanju završetka projekta jer je na bolovanju. Očito ga je brzo zatvorila…

U prilogu na početku emisije naveli su kako je Šimundić u dva posto najcitiranijih znanstvenica u svojem polju na svijetu te su naglasili kako je ona kada je postala ravnateljica Svetog Duha omogućila ženama da vrše pobačaje u bolnici. 

“Ako me pitate koji mi je period najteži, rekla bih da je ovo ravnateljstvo”, rekla je na početku karijere. 

Emisija je počela temom smrtnih slučaja na Svetom Duhu, odnosno smrti starijeg muškarca na hitnom prijemu te tijelima na podu mrtvačnice, javlja Direktno.

“Moram reći da ni jedna smrt pacijenta nama zdravstvenim djelatnicima ne pada lako i ne doživljavamo je bez emocija. Sa svakom smrti suosjećamo i sa svakim pacijentom suosjećamo. Za ova dva slučaja saznali smo na upit od odvjetnika i to je bio prvi trenutak kada nam je ta tema došla na stol. Odvjetnik nam se javio jer je obitelj tražila izuzimanje video snimke našeg nadzora. Svaki takav slučaj za nas je poticaj da pokrenemo procedure interne istrage s ciljem da utvrdimo što se dogodilo i jesmo li nešto pogriješili. Ako jesmo, tko su odgovorni. Ono što je najvažnije da iz toga nešto naučimo da nam se to ili nešto tako slično više ne dogodi”, rekla je na početku ravnateljica. 

Na pitanje što su naučili rekla je da je pokrenuta procedura unutarnjeg nadzora. 

“To radi peteročlano povjerenstvo koje prikuplja očitovanja svih djelatnika zaduženih za zbrinjavanje ta dva pacijenta. Njihov je zaključak da tijekom zbrinjavanja je zbrinjavanje bilo u skladu s njihovom kliničkom slikom. Odnosno, da nije bilo pogreške u zbrinjavanju. Ali, mi smo utvrdili da je bilo propusta u vođenju medicinske dokumentacije. Postoji Zakon o lječništvu koji kaže da se svi postupci koji se događaju moraju bilježiti. Dakle, svaki je liječnik dužan bilježiti sve što je pronašao kod pacijenta. Ono što je povjerenstvo utvrdilo jest da je tim pacijentima pružena zdravstvena skrb. Dakle, oni nisu bili nezbrinuti. Oni su došli u našu ustanovu i primili zdravstvenu skrb, odradili preglede i primili terapiju, ali bilo je propusta u tom što se tim pacijentima zapravo radilo”, kazala je. 

Voditelj ju je pitao je li razmišlja li o ostavci.

“Iskreno, da, ne jednom, zato što sam osoba koja je vrlo samokritična i propitujem sve što radim i osjećam ogromnu odgovornost prema bolnici, djelatnicima, pacijentma i novcu poreznih obveznika i svaki dan se pitam jesu li moje odluke ispravne i radim li dobro. Moj je zaključak da sam napravila sve da nemam neposrednu odgovornost za djela koja su učinjena, da sam napravila sve da utvrdim činjenične okolnosti i poduzmem sve mjere da se to više ne ponovi”, dodala je. 

Foto: Hina