Uhićena dvojice bombaša u Rijeci: Na meti bio poznati trgovački centar

Uhićena dvojice bombaša u Rijeci: Na meti bio poznati trgovački centar

Premda još uvijek ne isključuju neke druge varijante, budući da je kriminalističko istraživanje tek praktički započelo, kako neslužbeno doznajemo, policija sumnja kako je motiv postavljanja i detoniranja eksplozivnih naprava ispred trgovačkih centara Plodine u Rijeci kriminalni, a ne politički.

Odnosno, da su bombe postavljene kao neka vrsta stvaranja pritiska na tu tvrtku.

Također, kako neslužbeno doznajemo, riječki kriminalisti već neko vrijeme sumnjaju upravo u tu varijantu, te sinoćnje uhićenje dvojice muškaraca koji su neposredno prije toga detonirali eksplozivnu napravu ispred tornja Plodina u Tower centru na Pećinama, nije bilo slučajno, već je riječ o nekoj vrsti policijske zasjede, javlja Jutarnji list.

Naime, nakon prve eksplozije 21. svibnja ispred Plodina na Vežici, policija je napravila plan prikrivenoga motrenja nekih trgovačkih centara Plodine u Rijeci. No, napadači su sinoć najprije detonirali jednu eksplozivnu napravu na Pećinama, da bi se zatim uputili prema drugoj lokaciji, nekoliko kilometara dalje, gdje su u Kostreni namjeravali ponovno podmetnuti novu napravu. No, doslovce kod postavljanje druge bombe, uhitila ih je policija.

Noćašnja eksplozija dogodila se na nizbrdici kojom se automobili spuštaju s parkirališta na krovu shopping centra Tower, odmah do nedavno renoviranog nebodera kojeg je prije nekoliko godina kupila tvrtka Plodine, kako bi im postao upravno sjedište.

Budući da nije oštećena žbuka na fasadi, niti je uopće napukla ijedna od staklenih ploča kojima je neboder obložen, može se zaključiti da se nije radilo o snažnom eksplozivu, iako je bomba dosta glasno odjeknula na čitavom istočnom području Rijeke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke.

-Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira, poručio je Božinović na Twitteru.

Ministar je izjavio u nedjelju da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

-Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko goranske policije.

-Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju, rekao je ministar novinarima nakon svečana Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila.ističkog istraživanja i to je ono što slijedi. Očito u ovim slučajevima je bila neposredna opasnost, to je policija uspješno riješila, dodao je ministar.

Foto: Hina