Razočarani Čačić ponovno prijeti: Hoće li danas napusti Plenkovića i tako ostaviti Vladu bez većine

Razočarani Čačić ponovno prijeti: Hoće li danas napusti Plenkovića i tako ostaviti Vladu bez većine

Bivši varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u RTL Direktu. 

Jeste li razočarani što više niste župan?

Svakako sam razočaran rezultatom izbora, što nisam župan treći put.

Zamijenit će vas Anđelko Stričak iz HDZ-a…što kažete na to. Jeste li ljuti?

On je jedan srednji vojnik partije bez nekakvih referenci s razvijenom političkom i socijalnim inteligencijom. Vidio sam premijera da se žalio na nekorektnosti, kad bi mediji pratili županijsku razinu – ta razina prljavština koju je HDZ upotrijebio…Ja sam 35 puta bio na izborima, vidio sam svašta, izgubio sam s Račanom, doživio sam poraze i pobjede. Ostat ću gdje jesam kao predsjednik stranke koja podržava Vladu na nacionalnoj razini. Razgovarao sam  s Plenkovićem. Doveli su ljude koji su kažnjavani za korupciju, koji su pravomoćno osuđivani, koji su kažnjavani i optuživani za bludničenje (Pavkovića). Upotrijebili su ljude s optužnicama i to sve u prvom krugu, a zamislite u drugom krugu. Izašli su s javnom objavom i jumbo plakatima  „Čačić žetončić“ s objašnjenjem „Nemojte za njega glasati on na nacionalnoj razini surađuje s nama“. Zamislite. S SDP-om su napravili isto.

Što sve s tim – hoćete li podržati HDZ?

Sve sam rekao to premijeru, tim i gorim riječima. Ovako. Imaju jedan dan. Sutra. Mi smo potpisali deklaraciju; da sa strankama koje imaju u svojim redovima kriminalce i ljude optužene za kriminal i korupciju i onima koji to podržavaju mi ne želimo imati posla ni na kojoj razini. Svaki dodir HDZ-a s Čehokom i njegovim listama za nas znači prekid svakog razgovora. Apsolutno neću podržavati HDZ. Sutra ste me trebali zvati. Mi imamo stvar na nacionalnoj razinu, veliku. Mi smo dobili niz općina, dobili smo podršku, zadovoljni smo. Stranački smo ojačali. Mi smo zadovoljni ali da bi podržavali na nacionalnoj razini bez izostanaka inzistiramo na dinamici brza pruga Zagreb – Lepoglava- Varaždin – Čakovec. 

Sve što smo napravili, čak i moj protukandidat nije osporio da smo najuspješnija županija u Hrvatskoj. Mi imamo niz malih općinskih, lokalnih projekata – to nije ključno na nacionalnoj razini. Na nacionalnoj razini očekujemo konkretnost, a što se tiče naše suradnje u tome – ako ne budu duboko u korupciji, Čehok i ekipa, bit će suradnje.

Što ćete sada? Vraćate se u sabor ili ?

Ni govora.

Dali ste glas većini, kako to komentirate? 

Naša pozicija je lijevi centar. Prvi smo ga podržali, najviše potpisa smo skupili. Ako na ljevici nema mase s kojom možeš voditi državu,  a ako na desnom centru imate ljude koji mogu raditi, mi nemamo problem. Mi smo centar. HDZ ne govori kao SDP – možemo s tim.

Što vi mislite o Tomislavu Tomaševiću? Mislite li da može donijeti ozbiljnu promjenu?

Politika je ozbiljan posao, Zagreb su ozbiljno odradili. Razumiju stanje, nisu Orah, nisu Živi zid, oni su nove ideje – svaka čast. To treba pretvoriti u stranku.

Premijer je ovih dana nervozan…Novinare proglašava ljevičarima, komentatore plaćenicima, što kažete na to? Je li to pokazatelj da nije baš zadovoljan rezultatom izbora?

Ne može biti zadovoljan. Pogledajte rezultate glasova. Prelit će se i na parlamentarne. Tomašević je samo u Zagrebu dobio glasove. Nema samo 200 tisuća ima i 50 tisuća. HDZ i Možemo! ovog trenutka bit će kvalitetan i nužan faktor, SDP je završio.