Reagirale medicinske sestre: Je li moguće da ministar Vili Beroš nije govorio istinu?

Reagirale medicinske sestre: Je li moguće da ministar Vili Beroš nije govorio istinu?
Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša kako ‘u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika’ navodeći da je ona netočna jer ustanovama socijalne skrbi, među koje spadaju i domovi za starije, radi čak 1800 medicinskih sestara i tehničara koji imaju licencu HKMS-a i koji su zdravstveni djelatnici bez obzira na to što ne rade u samom sustavu zdravstva.

‘Nažalost, ovo je još jedan dokaz kako su ove medicinske sestre i tehničari marginalizirani, a od samog sustava socijalne skrbi u kojem rade zanemareni. Oni se trenutno susreću s najtežim problemima u pružanju zdravstvene skrbi svim bolesnim, a napose starim, nemoćnim ili kronično bolesnim štićenicima ustanova socijalne skrbi, često i pružajući palijativnu skrb. Kao što je javnosti poznato, mnogi domovi za starije postali su u ovoj epidemiji žarišta zaraze’, navodi Hrvatska komora medicinskih sestara u priopćenju, javlja tportal.

Dodaje kako prema informacijama koje je Komora dobila s terena, bilo dosta situacija u kojima su medicinske sestre radile bez osnovne zaštitne opreme i zaista u teškim uvjetima u takvim ustanovama. Komora je, kako stoji u priopćenju, provela istraživanje među svojim članicama o situaciji i problemima u ustanovama socijalne skrbi čije će rezultate ovaj tjedan predstaviti javnosti.

‘Istraživanje je jasno ukazalo na goruće probleme zdravstvenog osoblja zaposlenog u tim ustanovama i Komora će od nadležnog ministarstva zatražiti njihovo hitno rješavanje’, ističe.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments