REKONSTRUKCIJA POSLJEDNJIH SATI ŽIVOTA MILANA BANDIĆA: Je li prekasno pozvana Hitna pomoć? Zašto je doktor Redžepi obmanjivao hrvatsku javnost?

REKONSTRUKCIJA POSLJEDNJIH SATI ŽIVOTA MILANA BANDIĆA: Je li prekasno pozvana Hitna pomoć? Zašto je doktor Redžepi obmanjivao hrvatsku javnost?

Sada je potpuno jasno: Bandićevi prijatelji i bliski suradnici pokušali su zataškati ključne detalje vezane uz iznenadnu smrt zagrebačkoga gradonačelnika. Unatoč zavjetu šutnje Bandićevih ljudi, koji u posljednje vrijeme bježe od novinara kao vrag od tamjana, Teleskop je uspio u grubim crtama rekonstruirati što se događalo kobne noći u stanu u kojemu je u posljednje vrijeme živjela Natalija Prica. Međutim još su ostala otvorena pitanja na koja tražimo odgovore. Rasvjetljavanje slučaja ne ide nimalo lako jer su se Bandićevi bliski suradnici i prijatelji, koji jedini znaju što se događalo u stanu od trenutka kada je gradonačelnik doživio srčani udar do dolaska Hitne pomoći, odlučili na potpunu medijsku šutnju.

Doktor Gzim Redžepi pokazao se kao potpuno nevjerodostojan svjedok koji je besramno lagao da je bio s Milanom Bandićem kada je doživio srčani udar.
Medijima je davao potpune dezinformacije o tome kako su posljednjih nekoliko sati proveli zajedno i kako su razgovarali o visibabama koje su ove godine rano procvjetale. Lagao je i o lokaciji na kojoj je Bandić navodno bio kada mu je srce otkazalo.  Potpisniku ovih redova je na dan smrti Milana Bandića prvo tvrdio da  ga nije reanimirao, a onda je, pritisnut dokazima, na kraju priznao da mu je davao prvu pomoć. Prvo su govorili  da je Bandić doživio napad u svom domu u Bužanovoj, zatim je Pavle Kalinić govorio  o nekom restoranu,  a kad  to više nisu mogli braniti  pojavio se  stan Sergeja  Ivanovića.  Na kraju se ispostavilo da ništa od toga nije točno.
Teleskop je već pisao da je Milan Bandić u trenutku kada je doživio infarkt bio s Natalijom Pricom u njezinu stanu. Bili su sami, a Gzim Redžepi je došao u stan tek nakon infarkta, kada ga je najvjerojatnije nazvala uspaničena Natalija Prica.

Doktor Gzim Redžepi je govorio neistine Foto: Hina

Loša koordinacija  između Bandićevih prijatelja

Zasad možemo potvrditi i to da je doktor Vjekoslav Jeleč, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba, nazvao šefa Hitne pomoći dr. Žarka Rašića oko 23 sata u subotu, kada je i službeno započela akcija pružanja pomoći Bandiću. Zanimljivo je da je Gzim Redžepi prije nekoliko dana izjavio da je Bandić doživio infarkt oko 23.15 sati. To bi značilo da je doktor Jeleč znao unaprijed što će se dogoditi gradonačelniku, a svi znamo da nije tako vidovit nego da je riječ o lošoj koordinaciji.

Još uvijek ne znamo pouzdano što se događalo u stanu Natalije Price prije 23 sata i, što nije manje zanimljivo, što se događalo u uskom Bandićevu krugu koji je tada veći bio na nogama. Rekonstrukcija je otežana jer se najbliži Bandićevi suradnici ponašaju kao da su obvezani omertom pa nitko od njih ne želi govoriti za medije. Teleskop je u proteklih nekoliko dana više puta pokušavao dobiti izjave od Gzima Redžepija, Pavla Kalinića, Zvonimira Šostara, Ivice Lovrića,  dr. Mladena Bušića, dr. Žarka Rašića i Jelene Pavičić Vukičević, ali nitko od njih nije želio javno komentirati što se dogodilo kobne noći kada je preminuo zagrebački gradonačelnik. Čak se ni glasnogovornica Ivana Milidrag uopće nije javljala na telefonske pozive. Potpuna šutnja i skrivanje iako bi se predstavnici Grada trebali očitovati o brojnim intrigantnim činjenicama, ali i nekim glasinama koje su posljedica loše i zatvorene komunikacije.

Bilo bi zanimljivo vidjeti ispis telefonskih poziva Bandićevih najbližih suradnika u razdoblju od 22 do 24 sata kad se odvijala intenzivna akcija pružanja pomoći.
Najbitnije je kada je pokojni gradonačelnik doživio infarkt. Riječ je o ključnoj informaciji koju još uvijek ne znamo. Je li od infarkta pao kao pokošen ili je još neko vrijeme bio pri svijesti i mogao sugerirati Nataliji Prici kako treba postupati i koga treba zvati?
„Naravno da je moguće i da se događa da čovjek ostane na mjestu mrtav nakon infarkta, ali to su ipak rijetke situacije. Rekao bih da takvih slučajeva nema više od tri do pet posto. Ljudi uglavnom nakon doživljenog infarkta ostanu još neko vrijeme živi i ako im se brzo i stručno pruži prva pomoć, veliki su izgledi za preživljavanje”, izjavio je za Teleskop iskusni kardiolog.

Stoga je moguć scenarij da Milan Bandić nije odmah pao u nesvijest kada je doživio srčani udar. Doktor Redžepi tvrdi da je sve bilo gotovo jako brzo, ali on se već pokazao kao nevjerodostojan svjedok.

Je li Bandić odmah izgubio svijest?

Kardiolog  smatra da je Bandić u prvih nekoliko minuta najvjerojatnije mogao komunicirati i da je vjerojatno mogao reći koga treba zvati. Ovakav scenarij poklapa se i s našim spoznajama. Bitno je naglasiti da nismo mogli dobiti potvrdu ovih neslužbenih informacija jer, kao što smo već naglasili, najuži Bandićev krug jednostavno ne želi otkriti što se zapravo dogodilo.
Postoji i dodatni razlog zašto su zatvoreni jer je bjelodano da su obmanjivali javnost i pokušavali prezentirati alternativnu „istinu” koja sa stvarnim stanjem nije imala veze.
Naš sugovornik kardiolog ističe da spašavanje bolesnika u ovakvim situacijama ovisi i o prisebnosti osobe koja se zatekla na mjestu događaja. Natalija Prica je prema šturim informacijama iz druge ruke bila u šoku, što je i očekivano. Uhvatila ju je panika koja ju je praktično paralizirala. Bandićeve prijatelje mogao je zvati samo on, što je prilično nevjerojatno jer je doživio snažan srčani udar, ili Natalija Prica koja je u vrijeme infarkta jedina bila u stanu s Milanom Bandićem.
Još nije jasno je li izravno zvala Gzima Redžepija ili neku drugu osobu koja je onda zvala doktora koji je stigao na mjesto događaja.
„Ako su točne informacije da je bila prilično rastresena, to nije nimalo čudno.Velik je to šok za svakoga, a posebno za mladu osobu koja se nađe u takvoj situaciji”, objašnjava kardiolog.

Natalija Prica je bila s Milanom Bandićem kada je doživio srčani udar Foto: Hina

„Pretpostavljam da je Natalija Prica zvala Zvonimira Šostara, Vjekoslava Jeleča ili Gzima Redžepija. Ne bih se iznenadio da je odmah zvala Redžepija. U svakom slučaju Prica je zvala jednog od njih. Najbližem Bandićevu krugu svakako su pripadali i Pavle Kalinić i Zdenko Antunović”, kaže naš sugovornik koji dobro poznaje odnose snaga u Bandićevoj piramidi moći. Dragocjeno vrijeme moglo se izgubiti zato što Bandićevi prijatelji nisu reagirali samo kao prijatelji koji spašavaju život nego su vjerojatno razmišljali i o političkim posljedicama samog događaja. U tom trenutku nitko nije znao kako će završiti infarkt i koliko je zapravo opasan.
Razumno je pretpostaviti da su pokušali zataškati iznimno neugodnu situaciju u kojoj bi se našao gradonačelnik da su mediji saznali da je doživio infarkt u stanu svoje mlade suradnice o čijem je odnosu u posljednjih nekoliko mjeseci brujio cijeli Zagreb. Također je razumno pretpostaviti da su pokušali „uništiti tragove”. Prilično je vjerojatno da su pokušali organizirati da u stan prije Hitne stigne doktor Redžepi i fingira kao da je on bio s gradonačelnikom. Prema informacijama kojima raspolaže Teleskop, Natalija Prica nije bila u stanu kada je došla Hitna, odnosno članovi tima nisu je vidjeli kada su bili na intervenciji.
To znači da Bandićevi prijatelji i suradnici nisu u tom trenutku mislili samo na to kako svome šefu osigurati što bolju medicinsku pomoć nego su pokušali neke bitne činjenice zataškati. Posebno bi bilo neugodno da je Bandić umro na licu mjesta i da je mrtvozornik mora dolaziti u stan Natalije  Price.

Zgrada u kojoj je Milan Bandić doživio srčani udar

Imali su dva bitna cilja

Ključno je u cijeloj priči jesu li doktor Redžepi i ostali Bandićevi suradnici odmah alarmirali Hitnu pomoć ili su pričekali da doktor Redžepi izvidi situaciju u stanu i sakrije sve tragove za koje su oni mislili da mogu kompromitirati Bandića.

Bilo bi korisno saznati kada je dr. Redžepi dobio poziv od Natalije Price i koliko mu je vremena trebalo da dođe u stanu na adresi I. Vidovčica 24. Ključno je saznati je li prvo došao u stan pregledati Milana Bandića pa je onda zvao Hitnu ili je organizirao zvanje Hitne dok se vozio na mjesto tragedije.
Ovaj podatak je jako bitan jer je moguće da se prevelikim kombiniranjem izgubilo dragocjeno vrijeme. Nije ista stvar hoće li u ovako kritičnim situacijama Hitna doći odmah ili nakon pola sata. Na ova pitanja treba odgovoriti doktor Redžepi koji izbjegava medije, a kada daje izjave, ponavlja neistine koje je Teleskop razotkrio u nekoliko tekstova koje smo objavili proteklih dana.

Bandićevi prijatelji istodobno su imali dva jednako vrijedna cilja. Jedan je spasiti život, a drugi je spasiti političku karijeru. Jesu li zbog spašavanja političke karijere zakasnili sa spašavanjem života? Bilo bi zaista neozbiljno bilo što tvrditi u ovom trenutku, ali u svakom slučaju ne treba zanemariti ova dva cilja koja su u svojevrsnom „sukobu interesa”. Nemamo potvrdu, ali nekoliko naših sugovornika prilično je uvjereno da je izgubljeno najmanje pola sata, a neki čak govore da su kasnili s intervencijom čak sat vremena.
Teleskop je razgovarao s nekoliko dobro upućenih sugovornika koji tvrde da su u zametanju tragova oko smrti Milana Bandića najvjerojatnije sudjelovali svi njegovi najbliži suradnici.
„Sigurno su tu noć bili u komunikaciji Gzim Redžepi, Pavle Kalinić, Zvonimir Šostar, Ivica Lovrić i Zdenko Antunović. Vjerojatno su se oni dogovarali kako sve to organizirati da izgleda što normalnije i prirodnije”, kaže naš sugovornik.

Krajnje je vrijeme da se Bandićevi suradnici napokon oglase i objasne što se događalo tijekom noći kada je preminuo gradonačelnik Zagreba.

VIŠE O TEMI: VELIKI DOSJE O SMRTI MILANA BANDIĆA: Kada je doživio srčani udar bio je sa svojom bliskom suradnicom Natalijom Pricom u njezinom stanu. Doktor Redžepi je došao tek nakon kobnog infarkta

Foto: Hina