VELIKI DOSJE O SMRTI MILANA BANDIĆA: Kada je doživio srčani udar bio je sa svojom bliskom suradnicom Natalijom Pricom u njezinom stanu. Doktor Redžepi je došao tek nakon kobnog infarkta

VELIKI DOSJE O SMRTI MILANA BANDIĆA: Kada je doživio srčani udar bio je sa svojom bliskom suradnicom Natalijom Pricom u njezinom stanu. Doktor Redžepi je došao tek nakon kobnog infarkta

Iako se o posljednjim satima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića dosta pisalo ovih dana, još uvijek točno ne znamo gdje je i s kim bio kad ga je pogodio fatalni srčani udar.
Postoje velike rupe i nelogičnosti u svjedočanstvima njegovih prijatelja i bliskih suradnika koje opravdano bude sumnju da službena verzija smrti nije točna.
A ona glasi da je Milan Bandić doživio masivan srčani udar za vrijeme ugodnog druženja u stanu svog prijatelja Sergeja Ivanovića u elitnom dijelu Zagreba, na Vrhovcu, gdje im se kobne subote pridružio i doktor Gzim Redžepi.
Dok su neobvezno razgovarali o visibabama koje su ove godine uranile, Bandiću je iznenada pozlilo. Pozvali su Hitnu pomoć, a doktor Redžepi ga je pokušao reanimirati. Unatoč velikim naporima doktora Redžepija i brzom dolasku Hitne pomoći gradonačelnik je, glasi službena verzija, preminuo u bolnici “Sveti Duh”. Bio je živ kada je došao u bolnicu, doktori su se odmah bacili na posao, ali gradonačelniku jednostavno nije bilo spasa jer, kako nam je opisao jedan liječnik, zaista je bila riječ o teškom infarktu.
Kako je svjedočio doktor Redžepi, Bandiću je pozlilo u subotu oko 23 sata, a sve je bilo gotovo malo poslije ponoći.

U nedjelu ujutro, kada uopće nije bilo jasno što se dogodilo, počele su kolati neke čudne izjave i informacije koje su dale naslutiti da se nešto pokušava zataškati i frizirati.

Zašto je izabran Sveti Duh

Prvo su mediji dobili informaciju da je Milanu Bandiću pozlilo u njegovu domu na Peščenici pa su novinari odmah postavili logično pitanje zašto je Hitna vozila u bolnicu “Sveti Duh”, koja se nalazi na drugom kraju grada. Osim toga, “Sveti Duh” nema ni približno tako dobru kardiologiju kao što imaju KBC Rebro i KBC “Sestre milosrdnice” koji su, što je za hitne slučajeve posebno bitno, puno bliže Peščenici od “Svetog Duha”.
Zatim je Pavle Kalinić, bliski i uvijek dobro informirani Bandićev suradnik, izjavio da su Bandić i Redžepi bili u jednom restoranu kada je došlo do srčanog udara. Odmah su shvatili da im ova verzija neće proći jer su u to vrijeme zbog epidemioloških mjera bili zatvoreni svi restorani i da bi daljnje inzistiranje na tome samo otvaralo dodatna pitanja tko je vlasnik restorana koji je kršio epidemiološke mjere.

Doktor Gzim Redžepi ostaje pri svojoj verziji događaja Foto: Dario Grzelj/Hina

Kada su vidjeli da je ove neistine teško braniti i da će ih mediji vrlo jednostavno razotkriti, nevoljko su priznali da je bivšem gradonačelniku pozlilo u stanu njegova prijatelja Sergeja Ivanovića te da mu je prvu pomoć pružao doktor Gzim Redžepi. Ali i ovu sada već službenu verziju treba uzeti s velikom rezervom jer i u njoj ima dosta detalja koji nisu posve uvjerljivi.
Autor ovog teksta imao je vrlo neugodna iskustva s doktorom Redžepijem u prošlu nedjelju ujutro kada smo prvi objavili informaciju da je Milan Bandić doživio infarkt u stanu na Vrhovcu. Kad smo ga nazvali i upitali kako se našao u blizini Bandića, odgovorio nam je da nije bio tamo. Tek kada smo objavili tekst, doktor Redžepi je pristao komunicirati te nam rekao ono što je govorio i u drugim medijima. U stanu Sergeja Ivanovića njih su se trojica družila, a onda je Bandiću iznenada pozlilo. Još je rekao da je Hitna stigla brzo te da liječnici na Svetom Duhu nisu mogli pomoći. Imao je potrebu kazati i da mu ovo nije prvi put da je nekoga pokušao oživljavati. Njegove su riječi zvučale kao da se od nečega pokušava obraniti i opravdati. Kao da nije prepričavao ono što se stvarno dogodilo, nego da je naučio što treba govoriti.

Natalija  Prica je bila u Brezovici

Po nekim detaljima moglo se zaključiti da doktor Redžepi pokušava frizirati bitne podatke. Posebno je zanimljivo da se ne poklapaju izjave dvojice ključnih svjedoka, doktora Redžepija i Sergeja Ivanovića, koji su po službenoj verziji događaja bili u društvu s gradonačelnikom kada je doživio srčani udar. U razgovoru za Nacional nisu se složili oko toga tko je koga zvao kada su se dogovarali da Redžepi i Bandić dođu na druženje kod Ivanovića. Prema toj službenoj verziji nije jasno kako je Bandić došao na to navodno druženje.
U ovu verziju sumnja i naš sugovornik koji je dobro poznavao Bandićeve navike.
„Sumnjam da se navečer nastavio družiti s Redžepijem nakon što su cijeli dan proveli u Brezovici. Mislim da to nije točno”, kaže naš sugovornik koji nam je otkrio da je i Natalija Prica bila s Bandićem u Brezovici i da je s njim ušla u automobil. Zanimljivo je da doktor Redžepi u svojim javnim nastupima uopće nije spominjao da je gospođa Prica bila s gradonačelnikom. Spominjao je neke tripice i ručkove, ali nije smatrao potrebnim reći tako bitnu informaciju da je s Bandićem bila i Natalija Prica te da su zajedno otišli iz Brezovice. Logično je pretpostaviti da su Bandić i Prica otišli u njezin stan na Vrhovcu, a da je Redžepi otišao u „nepoznatom pravcu” i da je na Vrhovec došao tek nakon što je Bandić doživio srčani udar.

Natalija Prica je jedina bila u društvu s Milanom Bandićem kada je doživio infarkt Foto: Edvard Šušak/Hina

Prema više pouzdanih izvora iz liječničkih i političkih krugova, u trenutku kada je doživio srčani udar, Milan Bandić bio je u stanu svoje bliske prijateljice Natalije Price s kojom se posljednjih mjeseci intenzivno družio i obilazio luksuzne zagrebačke trgovine. Uzgred budi rečeno, Bandić i Prica imali su i dodatni razlog za slavlje jer je ona prošlog tjedna uspješno položila specijalistički ispit iz ortodoncije..
Teleskop ima potvrdu da Natalija Prica stanuje negdje na  Vrhovcu  u blizini  Sergej Ivanović pa su njih dvoje zapravo susjedi. Prema našim informacijama, pokojni gradonačelnik Milan Bandić i Natalija Prica bili su sami u njezinu stanu, a doktor Redžepi u to vrijeme uopće nije bio na Vrhovcu.
U konstrukciji o zajedničkoj večeri Bandića, Redžepija i Ivanovića vjerojatno su sudjelovali i neki puno značajniji Bandićevi suradnici. Bit će zanimljivo vidjeti tko je s kim komunicirao nakon iznenadne smrti Bandića i kako je došlo do toga da se više uopće ne spominje Bandićeva suradnica Natalija Prica koja živi na Vrhovcu.

Koliko je vremena izgubljeno

Naši sugovornici iz dobro upućenih liječničkih krugova smatraju da se Natalija Prica uspaničila nakon infarkta i da se najvjerojatnije uplašila kako će javnost reagirati ako se sazna da je Bandić doživio srčani udar u njezinu stanu. Umjesto da pozove Hitnu pomoć, ona je najvjerojatnije zvala doktora Redžepija, a možda i još neke Bandićeve prijatelje i suradnike. Možda joj je i sam Bandić, kada mu je pozlilo, sugerirao koga treba zvati.
Postoji mogućnost da je ona zvala nekog drugog Bandićeva prijatelja i suradnika, a da je on zvao Redžepija. U svakom slučaju, naši izvori tvrde da Redžepi nije bio s Bandićem kada je doživio srčani udar te da mu je trebalo neko vrijeme dok dođe u stan Natalije Price.

Teleskopovi izvori iz liječničkih krugova pretpostavljaju  da je doktor Redžepi zvao Hitnu pomoć i  da je tu noć bila prilično intenzivna komunikacija s doktorom Rašićem, ravnateljem Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Ono što se sigurno može pretpostaviti jest da su u trenutcima kada se Bandić borio za život o tome bili obaviješteni i još neki njegovi suradnici i prijatelji. Zanimljivo je da nitko od njih nije o tome do sada govorio u javnosti.
„Mislim da se ovim zivkanjem izgubilo određeno vrijeme, možda čak i sat  vremena. Trebalo je vremena da Redžepi dođe na Vrhovec. Ne kažem da bi Bandić ostao živ, ali svakako je izgubljeno određeno vrijeme koje u takvim situacijama može biti presudno. Hitna pomoć je sigurno došla kasnije nego da ju je Natalija Prica odmah pozvala. Možda je upravo tih sat vremena bilo kobno”, kaže naš sugovornik koji nam je prenio da su neki Bandićevi ljudi ljutiti na Nataliju Pricu jer smatraju da je odmah trebala zvati Hitnu pomoć. Neki čak misle da ovdje ima elemenata i za kaznenu odgovornost jer bolesniku nije pružena najbolja moguća pomoć.

Pokušali smo dobiti komentar doktora Žarka Rašića, ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, kojemu smo putem maila postavili pitanja o tome kad je Hitna služba dobila poziv da je pozlilo gradonačelniku Bandiću, tko je i s koje adrese uputio poziv te je li njega netko osobno zvao te noći.
Zanimalo nas je i to je li tijekom kobne noći komunicirao s nekim drugim bliskim suradnicima Milana Bandića te zašto je Hitna odvezla Bandića na Sveti Duh, a ne u KBC “Sestre milosrdnice” koji ne samo da ima bolju kardiologiju od “Svetog Duha” nego je i nešto bliži lokaciji na kojoj je Bandić doživio infarkt.

Ne samo da nismo dobili odgovore nego su nas iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu uputili da odgovore potražimo kod Službe za informiranje Grada Zagreba. Malo je neobično da bismo odgovore o postupanju Hitne pomoći trebali dobiti od Službe za informiranje Grada Zagreba.

Ima li snimka  poziva Hitne pomoći

Svejedno smo pokušali dobiti pojašnjenje od glasnogovornice Ivane Milidrag, ali nam se ona nije javljala na telefonske pozive. Jednako tako nam se na telefonske pozive nije javljao ni doktor Redžepi, ali ni ravnatelj bolnice “Sveti Duh” doktor Mladen Bušić. Nakon upornih poziva ipak nam se na kraju javio doktor Redžepi koji je rekao da ostaje kod svih svojih izjava i da ne želi više govoriti za medije. Još je u prilično prijetećem tonu poručio da će reagirati ako napišemo nešto drugo, a „svi znaju kako on reagira”.

Doktor Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nije želio odgovoriti na pitanja koja smo mu postavili Foto: Dario Grzelj/Hina

 

Bilo bi zanimljivo čuti zašto su poslane dvije Hitne pomoći i tko ih je poslao. Neki čak sumnjaju da nije uopće snimljen poziv za Hitnu pomoć, ali ovu informaciju treba uzeti s rezervom jer je nismo mogli provjeriti. Liječnici s kojima smo razgovarali  ističu da po protokolu mora ostati  trag tko je zvao Hitnu pomoć i da bi svako uklanjanje takvih tragova bilo ozbiljno kršenje propisa, a može se tumačiti i kao kazneno djelo.

Iako nema medicinske logike zašto su Bandića njegovi prijatelji odveli u bolnicu “Sveti Duh”, sve postaje puno jasnije i logičnije kada se zna da je “Sveti Duh” u vlasništvu Grada i da se tamo stvari mogu držati pod kontrolom. Naši izvori iz liječničkih krugova tvrde da je Bandić bio već mrtav kada je doveden u bolnicu i da je u jednom vozilu Hitne pomoći došao i doktor Redžepi. Je li bolnica “Sveti Duh” izabrana kako bi se lakše pokušale prikriti neke neugodne okolnosti oko smrti Milana Bandića? Sve upućuje na to jer je sada jasno da su Bandićevi ključni suradnici i doktor Redžepi govorili neistine.

Bandićeva bliska suradnica Natalija Prica pod velikim je stresom pa je odmah nakon smrti gradonačelnika ugasila svoj Facebook profil. Pojavila se na njegovu sprovodu te vidno potresena i ožalošćena izjavila da će se Bandića sjećati po najboljem. Članovi Bandićeve stranke su primijetili da se nešto čudno događa još u nedjelju, dakle na dan kada je umro gradonačelnik.  Pozvani su svi Bandićevi  prijatelji i bliski suradnici da dođu  u stranačke prostorije, ali se tamo nije pojavila  Natalija Prica. Kada su  neki upitali gdje je Natalija, nastala je prava sablazan i dano im je do znanja da o njoj više ništa ne pitaju.
Zanimljivo je da nitko iz visoke politike nije želio komentirati ovo što se dogodilo s Bandićem, ali u neslužbenim razgovorima neki su naši sugovornici rekli da su i oni čuli da je Milan Bandić bio u stanu Natalije Price.
Prema našim izvorima, obavljena je obdukcija Milana Bandića i zasad znamo da je imao ugrađena tri stenta, što do sada nije bilo poznato hrvatskoj javnosti. Pojavile su se i kuloarske priče da su u krvi nađeni tragovi kokaina i Viagre, ali dobro informirani  liječnički krugovi nisu mogli potvrditi ove informaciju.
Na neka pitanja morat će odgovoriti doktor Redžepi i još neki Bandićevi suradnici i prijatelji koji su očito pokušali sakriti neke informacije te tako doveli u zabludu hrvatsku javnost koja ima pravo znati pod kojim je okolnostima umro gradonačelnik glavnoga grada.
Možda u njihovim izjavama i postupcima nema kaznenih djela, ali će svakako morati snositi političku odgovornost jer očito nisu govorili istinu.

Foto: Hina

VIŠE O  TEMI: REKONSTRUKCIJA POSLJEDNJIH SATI ŽIVOTA MILANA BANDIĆA: Je li prekasno pozvana Hitna pomoć? Zašto je doktor Redžepi obmanjivao hrvatsku javnost?