RUSI POSTAJU SMIJEŠNI: Kukavički se povukli iz Hersona, a sada tvrde da je oslobođeni grad i dalje dio Rusije

RUSI POSTAJU SMIJEŠNI: Kukavički se povukli iz Hersona, a sada tvrde da je oslobođeni grad i dalje dio Rusije

Nakon povlačenja ruske vojske iz Hersona u kojemu se sada vijore ukrajinske zastave, oglasio se i Kremlj. Naime, Moskva inzistira na tome da se pravni status regije nije promijenio, odnosno da je zbog provedene aneksije Herson i dalje dio Rusije.

“Regija Herson i dalje je dio Ruske Federacije, a ovaj je status pravno fiksiran i definiran i ne može biti nikakvih promjena u tom statusu”, poručio je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegova izjava dolazi nakon što je rusko ministarstvo obrane Rusije objavilo da su ruske trupe završile preraspoređivanje na lijevu obalu rijeke Dnjepar i da pri tome nisu pretrpjele gubitak ljudstva, opreme ili vozila, piše RT.

Ministarstvo je također napomenulo da je svim stanovnicima koji su htjeli otići također pružena pomoć i da su sigurno prešli rijeku unatoč pokušajima kijevskih snaga da ometaju kretanje civila, prenosi N1.

Ranije ovog tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama da se povuku iz pokrajinskog glavnog grada Hersona kako bi izbjegli nepotrebne smrti i zauzeli jači obrambeni položaj.

Hersonska oblast je prošlog mjeseca službeno postala dio Rusije, zajedno s regijama Luhansk, Donjeck i Zaporižje, nakon ruske aneksije. Rusija tvrdi da su se stanovnici regija na referendumu izjasnili za to, no ukrajinski čelnici i zapadni dužnosnici osudili su aneksiju, navodeći da su referendumi nevažeći.

Foto: Hina