Smrt mlade mame iz Gospića: Berošu je nešto sumnjivo. Traži odgovore na neka bitna pitanja

Smrt mlade mame iz Gospića: Berošu je nešto sumnjivo. Traži odgovore na neka bitna pitanja

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u petak slučaj 22-godišnje trudnice koja je u ponedjeljak u Gospiću rodila živo i zdravo dijete, nakon čega je došlo do obilnog krvarenja pa je pala u hemoragični šok te je prevezena je u bolnicu u Zadru, gdje je umrla. Obje bolnice kategorički opovrgavaju da su liječnici za to odgovorni.

“Dobili smo informaciju. Radi se o određenim okolnostima koje nisu za javnost, odnose se na okolnosti liječenja i postupaka koji su provedeni i koji nisu za komentiranje”, rekao je Beroš.

Dodao je da zdravstvena inspekcija već postupa.

“Oni su dobili obavijest o događaju, dodatne komentare, uputili su dodatna pitanja, prikupili su stručne informacije i otići će u nadzor. Postupanje je u tijeku”, rekao je ministar.

Podsjetimo, Teleskopov sugovornik iz dobro informiranih liječničkih krugova kaže da nema dovoljno informacija o cijelom slučaju, ali da se nikada ne može posve isključiti i liječnička greška. U ovakvim situacijama jako je bitno da se na vrijeme krene sa zaustavljanjem krvarenja i da se što prije odstrani maternica.

“Treba vidjeti kako je izgledala procedura i što su liječnicu u Gospiću napravili. Kada je počelo i koliko je trajalo krvarenje te koliko je vremena prošlo do odstranjenja maternice”, ističe naš sugovornik dodajući da je jako bitna informacija kada je točno počelo obilno krvarenje. Pojasnio nam je da se na ultrazvučnim pregledima moglo posumnjati da je srasla posteljica maternice i da se u tom slučaju s takvom pacijenticom opreznije postupa. Vjerojatno bi takva pacijentica bila upućena na porod u KBC Zagreb koji ima puno više iskustva i saznanja o spomenutoj komplikaciji nego liječnici u gospićkoj bolnici.

“Godišnje u KBC-u Zagreb ima nekoliko takvih slučajeva, a u Gospiću se možda dogodi jedan takav slučaj u deset godina”, ističe naš sugovornik.

Na naše pitanje zašto je pacijentica iz Gospića prevezena u Zadar, a ne u Zagreb, naš sugovornik ističe da je Zadar bliži. I doista, udaljenost od Gospića do Zadra je stotinu kilometara, dok je udaljenost od Gospića do Zagreba 200 kilometara. Svejedno je malo čudno da se takao težak i kompliciran slučaj šalje u Zadar, a ne u Zagreb gdje su najbolji stručnjaci

Foto: Hina