Rusi postali većinski vlasnici bivšeg carstva Ivice Todorića: Kako su postali najveći poslodavac u stranom vlasništvu

Rusi postali većinski vlasnici bivšeg carstva Ivice Todorića: Kako su postali najveći poslodavac u stranom vlasništvu

Sberbank je povećao svoj udio u vlasništvu Fortenova grupe na 44 posto pa sada s drugom ruskom bankom VTB-om ima vlasnički udio koji je veći od 50 posto. S obzirom na to da je u nagodbi vjerovnika Agrokora VTB-u pripao udio od 7,5 posto, a Sberbank je svoj udio od 39,2 posto povećao na 44 posto, te dvije ruske banke sada u najvećoj hrvatskoj kompaniji i jednoj od najvećih privatnih kompanija u jugoistočnoj Europi, imaju 51,5 posto vlasništva. S obzirom na to da je na vrhu piramide koja je nastala nakon nagodbe vjerovnika zaklade u Nizozemskoj u koju su vlasnici unijeli svoje depozitarne potvrde, zapravo se o Fortenova grupi već dulje vrijeme može govoriti kao o najvećem poslodavcu u Hrvatskoj koji je u stranom vlasništvu, a od jučer u većinskom ruskom vlasništvu, javlja Novi list. 

I dosad su Rusi držali najveći postotak vlasništva u Agrokoru, ali od jučer su i formalno većinski vlasnici. Logičan je to rasplet kojem je sve vodilo od trenutka pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru. Ruske su banke držale najveći udio duga i bilo kakav stečajni postupak mogao je završiti samo tako da preuzmu i najveći udio u vlasništvu, koliko god se u jednom trenutku dio političkih aktera u Hrvatskoj trudio javnosti objasniti kako je to moguće izbjeći.

Posebice što je kroz nagodbu Sberbank obeštećenje uglavnom dobio u vlasništvu, a ne kroz program otplate kredita.

Povećanje udjela Sberbanka u Fortenova grupi posljedica je jučerašnje odluke dioničara koja je na skupštini imatelja depozitarnih potvrda, odnosno potvrda o vlasništvu, odlučila od Sberbanka preuzeti 18,53 posto dionica koje je on imao u Mercatoru, a u zamjenu je Sberbank povećao svoj udio u Fortenova grupi.

Dio je to paketa odluka kojima se konačno, tri godine nakon nagodbe vjerovnika Agrokora i nakon pravosudne sapunice u Sloveniji, dionice Mercatora prenose na Fortenova grupu, pa bi do kraja mjeseca Mercator trebao postati dio Grupe.

U priopćenju nakon skupštine Fortenova napominje da je prije tjedan dana Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator Ljubljana na tržištu Republike Srbije, čime su ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

Mercator se tako vraća u istu skupinu tvrtki kojoj je pripadao od 2014. godine, kad ga je preuzeo Agrokor, pa do 2019. godine kad je Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije zaplijenila dionice Mercatora radi osiguranja naplate prekršajne kazne što je blokiralo prijenos Mercatora na grupu Fortenova. No, slovenski sudovi su poništili tu odluku, a lani je Europska komisija bezuvjetno odobrila Fortenovi stjecanje kontrole nad Mercatorom, jer je smatrala da transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja u Europskom gospodarskom prostoru.

– Prijenos Mercatora ujedno znači i zaključenje svih preostalih obveza iz Nagodbe vjerovnika čime će, na moje veliko osobno zadovoljstvo, nakon točno četiri godine postupak izvanredne uprave u Agrokoru biti uspješno okončan, poručio je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Skupština je jučer donijela još jednu odluku koja je izravno povezana s Mercatorom, dala je odobrenje kompaniji za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, a taj novac bi Fortenova grupa trebala koristiti za kreditiranje Mercatora »u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama«.

Na slici: Izvršni direktnor Fortenove Fabris Peruško

Foto: Hina