Ruža Tomašić se odrekla predsjednice Kolinde: Hoće li s Bujancem i Radeljićem podržati Miroslava Škoru?

Ruža Tomašić se odrekla predsjednice Kolinde: Hoće li s Bujancem i Radeljićem podržati Miroslava Škoru?

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke  Marijan Pavliček potvrdio  je da je Predsjedništvo njegove stranke u petak navečer usvojilo zaključak da Kolinda Grabar-Kitarović, koja itekako računa na glasove desno orijentiranih birača, neće na idućim predsjedničkim izborima imati njihovu potporu.
– Bila je to jednoglasna odluka našeg Predsjedništva. S obzirom na to da je malo tko već objavio svoju kandidaturu, ne možemo još nikoga podržati. Ali, smatrali smo potrebnim usvojiti zaključak da Kolindi Grabar-Kitarović, što se god događalo idućih mjeseci, HKS neće dati potporu, rekao  je Pavliček za Novi list.

Iznio je razloge zbog čega im se predsjednica Republike toliko zamjerila.

– Ona se posljednjih godinu i pol dana svojim izjavama pozicionirala na lijevom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsjetit ću vas, primjerice, da su pojedine udruge branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizirale prosvjed povodom dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsjednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim skupinama. Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način očitovala o Istanbulskoj konvenciji, niti u jednom trenutku ona nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsjednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom, objasnio nam je Pavliček pozadinu odluke HKS-a.

Na sjednici Predsjedništva nije bila Ruža Tomašić, ali Pavliček ističe da je ona nakon naporne kampanje za europske izbore, uzela nekoliko slobodnih dana i da u potpunosti stoji iza ove odluke.

Ruža Tomašić nam je to potvrdila.

– Sve odluke Predsjedništva i mene obvezuju. Tu nije ništa sporno, naglašava europska zastupnica.

Ruža Tomašić ni osobno ne smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović zavrijedila podršku HKS-a.

– Ja sam je ranije podržavala, ali predsjednica je, nažalost, lutala lijevo – desno. U politici se čovjek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti, jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i lijeve i desne. Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima.

Godinama isto mislim o mnogim važnim pitanjima, ne prilagođavam se stalno. Predsjednica je trebala jednako postupiti, a ne raditi zaokrete s desna na lijevo i očekivati da će je zato svi podržati. Ne može to tako u politici, upozorava Ruža Tomašić.

Za Kolindu Grabar-Kitarović ovo je prilično neugodna situacija, budući da Ruža Tomašić ima značajan utjecaj na desni dio biračkog tijela, a u kampanji za izbore za predsjednika Republike 2014. nedvosmisleno ju je podržavala.

»Kolinda bi bila predsjednica kojom bismo se mogli ponositi«, izjavila je u to vrijeme Ruža Tomašić.

»Ona je čvrsta i postojana žena i zna što govori i što radi«, rekla je tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.

No, predsjednica ju je, eto, razočarala načinom na koji je obnašala svoju dužnost i danas Ruža Tomašić misli da je ona samo politička oportunistkinja bez vrijednosti za koje bi se čvrsto zalagala.

Ruža Tomašić je istaknula da svojeg favorita za predsjedničke izbore, nema jer još ne zna ni razmišlja li uopće Miroslav Škoro ozbiljno o kandidaturi. Ako se kandidira, Škoro  može računati na podršku Ruža Tomašić.

Osim toga, Velimir Bujanec i  Mate Radeljić pomagali su Ruži Tomašić u kampanji za europarlamentarne izbore,a  poznato je da oni  imaju značaju ulogu u projektu “Škoro predsjednik”.

Foto: Admir Buljubašić/Hina