Sabor donio Zakon: Kažnjavat će se svi oni koji znaju gdje su nestali, a to ne žele otkriti

Sabor donio Zakon: Kažnjavat će se svi oni koji znaju gdje su nestali, a to ne žele otkriti

Saborski zastupnici jučer su raspravljali o Zakonu o nestalima u Domovinskom ratu. Osim što se 30. kolovoza proglašava Danom sjećanja na nestale osobe, zakon predviđa i novčane kazne za svakoga tko zna nešto o nestalima, a tu je informaciju zatajio.

– Ono što je najvažnije u tom zakonu je zaštita interesa i dostojanstva nestale osobe. To znači da je zakonski uređen postupak prema nestalima i njihove se sudbine ne prepuštaju slučaju. Važno je naglasiti i da će se novčano kažnjavati svi koji znaju, a prešućuju informacije. Uređuje se i pitanje nadležnosti, jer zakon točno propisuje tko što radi u cjelokupnom procesu traženja nestalih – komentirala nam je jučer predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Iako sa Upravom za zatočene i nestale sve ove godine ustrajno tragaju za nestalima, i redakcija 24sata odlučila je pridonijeti rješavanju ovih slučajeva. Odlučili smo ispričati sve te tužne priče. I pričamo ih od 17. studenog 2016. godine. U nepune tri godine objavljivanja ispovijesti članova obitelji u serijalu “Nestali” na svim našim platformama uspjeli smo pokrenuti cjelokupnu hrvatsku i međunarodnu javnost kako bi se ova tragična situacija napokon riješila. Redakcija 24sata nestalima u Domovinskom ratu poklonila se i na prošlogodišnji Međunarodni dan nestalih. Sva naša internetska i tiskana izdanja objavila su fotografije sa zatamnjenim siluetama, prenosi 24sata.