Sad znamo tko je prvi Filipovića nazvao Damirom: Je li i lokalni HDZ sudjelovao u “uroti”protiv Plenkovića?

Sad znamo tko je prvi Filipovića nazvao Damirom: Je li i lokalni HDZ sudjelovao u “uroti”protiv Plenkovića?

Šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković jučer se u dva navrata nervozno obrušio na medije, optužujući ih da su izravno odgovorni za poraz njihovog kandidata u Zagrebu, budući su mu u više navrata u javnom prostoru namjerno krivo izgovarali ime.

“Nisu rekli da se zove Darko. Nisu rekli da se zove Dubravko. Nisu rekli da se zove Dalibor, Petar, Andrija ili Marko. Znate kako su ga samo nazivali? Kako su baš svi svaki put napisali to isto ime? Damir. Mislite li da je to svaki put bilo slučajno? Da je baš svaki put lapsus Damir, e to mi baš ne djeluje slučajno”, upirao se Plenković razložiti svemedijsku teoriju urote usmjerenu na navodno dezaviuiranje Davora Filipovića, javlja Novi list.

Premijer, dakle, ne vjeruje u pogreške i lapsuse, već je uvjeren da je sve smišljeno i orkestrirano. Bilo bi, međutim, zanimljivo vidjeti kako bi reagirao da zna tko je prvi Davora Filipovića nazvao – Damirom.

Odgovor je – sam HDZ.

Do njega nas je dovela čista znatiželja, nakon što smo u Googleovu tražilicu ukucali pojam “Damir Filipović HDZ”. Jedna od vijesti koja potom stiže je ona koju je 10. veljače na svojoj web stranici objavio HDZ-ov ogranak Trešnjevka, na dan kad je gradski odbor stranke odlučio o kandidatu za gradonačelnika Zagreba. U toj vijesti nazvali su ga upravo – Damirom Filipovićem.

Pogrešku su nakon nekog vremena ispravili, stavivši u naslov ispravno ime i prezime HDZ-ovog kandidata, ali je vijest na Googleu i dalje indeksirana sa starim naslovom, što dokazuje sljedeći screenshot.

Prvotni naslov također je vidljiv i u URL-u stranice, koji nije ispravljen nakon promjene imena teksta – tamo se također vidi ime i prezime Damira Filipovića.

Plenkovićevo nepovjerenje u mogućnost postojanja nenamjernih lapsusa nije se, pak, dosad odrazilo ni na HDZ-ovog stranačkog veterana Branka Bačića. On tijekom svojeg gostovanja na N1 televiziji u minuloj predizbornoj kampanji Filipovića nije nazvao ni Damirom, već – Tomislavom Tomaševićem. Lapsus je hladno izgovorio u nekoliko navrata, a svaki ga je put ispravljala novinarka.

“Nisu mediji nikakve svete krave pa da mi ne možemo o tome govoriti”, zaključio je svoju tiradu sinoć Plenković. No što je s kolegama u stranci?

Foto: Hina