Marija Selak Raspudić postavila Berošu intrigantno pitanje: Evo što je on odgovorio

Marija Selak Raspudić postavila Berošu intrigantno pitanje: Evo što je on  odgovorio

Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor ovaj tjedan zasjedanje je počeo danas, raspravom o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje.

Nino Raspudić rekao je kako ministar Beroš ima sedam grijeha, od kojih je najviše grijeha propusta, ali da se rasprava ne bi trebala fokusirati samo na njega, nego na promašenu zdravstvenu politiku HDZ-ove vlade, javlja N1.

“Nakon pet godina jasno je da Plenkovićevoj vladi sređivanje zdravstva nije prioritet”, rekao je Raspudić prozvavši premijera da u pet godina nije poduzeo ništa za sređivanje zdravstva. “Odabir ministara najbolje govori koliko je Plenkoviću stalo do zdravstva”, rekao je Raspudić.

“Prvi Berošev grijeh je to što nije racionalizirao sustav. Drugi je to što se njegova vizija financijske stabilizacije sustava temeljila na novim nametima. Treće, bezrazložno je produljio nabavljanje zaštitne opreme izvan sustava javne nabave. Četiri, totalna neorganiziranost sustava pozivanja na cijepljenje. Peti grijeh je nesankcioniranje prekorednog cijepljenja političkih moćnika.Šesto, problem duga veledrogerija. Čuli smo da je riješen, a zapravo se samo nanovo zadužilo kod banaka. Kao sedmi grijeh, navodim devastaciju državnih bolnica u Zagrebu”, rekao je Raspudić dodajući da je bila loša odluka da se KB Dubrava pretvori u isključivo covid bolnicu.

Marija Selak Raspudić zatražila je od ministra da jasno kaže koliko je ljudi umrlo od covida, a koliko s covidom. Naglasila je da su vladajući prema svojim potrebama mijenjali definiciju umrlih od covida. Kada im je to odgovaralo onda su govorili o umrlima od covida, a premijer Plenković je ovih dana govorio o umrlima s covidom.

Ministar je odgovorio  da bi smrtnih slučajeva bilo mnogo više da se nije KB Dubravu pretvorilo u covid bolnicu.

“Postoje određene dvojbe kad je riječ o zbrajanju tih podataka. HZJZ je pokrenuo reviziju i evaluaciju svih umrlih tijekom covida”, rekao je ministar. Selak Raspudić rekla je ministru da je riječ o informaciji od krucijalnog značaja za hrvatske građane, a zbog toga je zaradila drugu opomenu i predsjedavajući joj je oduzeo riječ.

Ne mislim da sam bezgrešan, ali odgovorit ću na optužbe na svoj račun”, rekao je ministar zdravstva.

“Svi procesi javne nabave u Ministarstvu zdravstva su bili otvorenog karaktera”, rekao je ministar dodavši da ne želi trpjeti “takve objede na svoj račun”.

“Vrlo ste u krivu kad mislite da je samo web stranica za naručivanje platforma. Nemojte mi mahati prstom jer znam što govorim”, rekao je ministar.

Foto. Hina