Samo novac je važan: Robert Ježić bio je prijatelj Ive Sanadera, ali i SDP-ovca Slavka Linića

Samo novac je važan: Robert Ježić bio je prijatelj Ive Sanadera, ali i SDP-ovca Slavka Linića

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se pravosudna sapunica sa suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL. Na današnjem ročištu svjedočio je krunski svjedok Uskoka Robert Ježić koji je odgovarao na pitanje koje se dugo povlači po medijima – gdje je pet milijuna eura koje mu je uplatio mađarski Mol. Ježić je rekao kako mu je Sanader rekao da na račun njegove tvrtke treba sjesti deset milijuna eura, no kako je riječ o velikom iznosu, uplate su išle u nekoliko rata.

Ukupno pet milijuna eura uplatile su dvije ciparske tvrtke, ispričao je Ježić dodajući kako je tek kada je Sanader otišao s dužnosti i kada se o odnosima njegove vlade i Mola počelo pisati u medijima shvatio o čemu je riječ. Ježić je rekao da je odbio primiti uplatu drugih pet milijuna eura i potvrdio je da je Sanader svom bratu kazao kako će onda on to preuzeti. Ježić je priznao i da je nakon plaćenog poreza od tih pet milijuna eura na računu ostalo četiri i pol milijuna eura koje je koristio za isplatu kredita DIOKI Holdinga.

Slušajući Ježića, nije čudno što je Sanader na početku suđenja tražio riječ i kazao da svatko ima pravo na pošteno suđenje te ustvrdio da bi Ježić, ukoliko su njegove ranije tvrdnje točne, trebao biti suoptuženik. Od suda je stoga zatražio da ispita ima li kakvog dogovora između Uskoka i Ježića, što je ravnateljica Uskoka Vanja Marušić odbacila ističući da dogovora nema i neće ga biti.

Ježić je podsjetio kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na ručku koji je organizirao Mladen Barišić. Kazao je da su više bili poznanici nego prijatelji te da su se s “vremenom počeli više družiti i na tjednoj razini i to po ručkovima u središnjici stranke, Vladi i kod Sanadera u kući. Pričali smo o politici, stranci i o nogometu… Tada sam bio poduzetnik, zaposlenik švicarske tvrtke…'”, objasnio je Ježić. Početkom 2009. Sanader mi je rekao da očekuje 10 milijuna eura od MOL-a i da vidim kako bi se to moglo realizirati. Ja sam rekao da ću provjeriti i da ću mu se javiti’, rekao je Ježić. Podsjetimo, Ježić je bio prijatelj i s drugim bivišim visokim dužnosnicima iz hrvatske politike, i to onima koji pripadaju suprotnom političkom taboru od bivšeg premijera Sanadera poput bivšeg ministra financija Slavka Linića, o čemu je svojedobno izvijestio portal index.hr u tekstu pod naslovom “Linić, Šegon i Ježić proveli vikend u Šegonovom hotelu”.