Zenica kao Venecija: Poplave nakon biblijskih kiša u Bosni i Hercegovini

Zenica kao Venecija: Poplave nakon biblijskih kiša u Bosni i Hercegovini

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano, no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i dalje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH. Naselja na području Kantona Sarajevo, u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta nastala je u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva, pišu 24 sata.

Najviši vodostaj dosegnula je rijeka Bosna i ona je u Zenici premašila 400 centimetara. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta za teritoriji grada Zenice.

– Kriv je ljudski faktor. Može se dokazati da je nivo pepela u kolektoru bio podignut i došlo je do prelijevanja kolektora. Svi su bili odsječeni, izvlačili su ljude čamcima, nitko nije mogao izaći bez opreme. Ljudi su bili zatečeni, nitko nije ni znao da plavi. Ja sam kucao ljudima na vrata, budio sam ih i tjerao iz kuća da se spase. Neki su izašli, neki ne, pa su morali vatrogasci djelovati – kazao je Samir Kubat, predstavnik zeničke četvrti Tetovo koja je potpuno poplavljena.

Dodaje kako su ih ugrozile oborinske vode, ali i taj kanal od Mitala jer on je kapacitetom širine 6 metara i dubine 3 metra i namijenjen je da se upravo ovakve stvari ne događaju.

Foto: