Sanader poručio Karamarku da je svoju priliku propustio: Dušobrižnici u HDZ-u žele raspad stranke

Sanader poručio Karamarku da je svoju priliku propustio: Dušobrižnici u HDZ-u žele raspad stranke

Ante Sanader, novi HDZ-ov politički tajnik, koji je na tom mjestu zamijenio Lovru Kuščevića, dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju.

“Naše biračko tijelo, članstvo i vodstvo od osnutka HDZ-a, kao i prvi predsjednik Franjo Tuđman, imali su jasan smjer za profiliranje stranke na desnom centru uz isticanje vrijednosti Domovinskog rata, državotvornosti, domoljublja, narodnjaštva i demokršćanstva. Mi nismo carski namjesnici, mi crpimo svoj legitimitet i političku snagu iz volje našeg naroda”

“U političkom rivalstvu krajnja desnica zamjenom tema pokušava prikazati HDZ kao stranku centra ili čak i ljevice u želji da pridobije HDZ-ovo biračko tijelo. Ali to na predsjedničkim i parlamentarnim izborima neće proći, naši birači jako dobro znaju što su naše vrijednosti i koliko je baš ova Vlada učinila za hrvatske branitelje, Hrvatsku vojsku, domovinsku i nacionalnu sigurnost, dignitet Domovinskog rata, za strateške projekte koje sanjamo od neovisnosti, poput pelješkog mosta, kao i naše demokršćanske vrijednosti i protivljenje reviziji Vatikanskih ugovora. Na tom nam polju oni koji se predstavljaju da su “domoljubniji” ili “desniji” od nas nemaju pravo dijeliti nikakve lekcije.”

“Suverenisti” nisu ništa učinili za Hrvatsku

Za Sanadera je HDZ stranka koju karakterizira “domoljublje, njegovanje kršćanskih vrijednosti, čuvanje digniteta Domovinskog rata, težnja za sintezom hrvatske povijesne svijesti i političke misli”.

“Ali isto tako, danas se moderno domoljublje očitava i u predanom i časnom radu i djelovanju, zalaganju za bolji gospodarski i socijalni standard građana, snažno međunarodno pozicioniranje Hrvatske na europskoj i globalnoj razini i korištenje takve pozicije za boljitak hrvatskih ljudi”, dodao je Sanader.

U tom spočitava kritičarima na desnici činjenicu da su “u političkom smislu propustili sudjelovati u svim postignućima Hrvatske, od stjecanja samostalnosti do međunarodne afirmacije Hrvatske i ulaska u EU i NATO, a danas se pozivaju na neku svoju inačicu suverenizma.”

Na izborima se ne bira najbolji glas, nego lider države

Vezano uz predsjedničke izbore istaknuo je da Kolinda Grabar-Kitarović ima najbolji rejting, te da će joj “apsolutnu potporu i logistiku dati vodstvo i ukupno članstvo HDZ-a.”

“Salva najprimitivnijih uličarskih napada i prostaštva kojoj je izložena predsjednica na početku ove pretkampanje, najbolje pokazuje koliko će ova kampanja biti prljava”, rekao je Sanader.

“Kolinda Grabar-Kitarović je pokretanjem niza inicijativa, a posebno projektom ‘Baltik – Jadran’, te nizom međunarodnih susreta sa svjetskim liderima podigla politički rejting Hrvatske na međunarodnom planu” tvrdi Sanader.

“Ona je svojom karijerom i prije obnašanja predsjedničke dužnosti ostvarila veliki međunarodni politički ugled, što je svakako dragocjeno za ulogu predsjednika države, jer ovi izbori nisu festival zabavne glazbe na kojem se bira najbolji zabavljač i prvi umjetnički glas, nego izbor lidera države, gdje nam trebaju najiskusniji i najkompetentniji kandidati koji mogu odgovorno voditi Hrvatsku i suočavati se s izazovima na međunarodnoj političkoj sceni.”

Dušobrižnici u HDZ-u priželjkuju raspad i sukobe unutar stranke

Smatra da eventualni gubitak Kolinda Grabar-Kitarović ne izborima ne znači i kraj za Andreja Plenkovića

“Pa podsjetit ću vas, pobijedili smo na proteklim trima izborima u nizu – parlamentarnim, lokalnim i europskim. Kako će naša predsjednička kandidatkinja pobijediti na ovim izborima, nećemo dati priliku raznim dušobrižnicima HDZ-a za stvaranje priželjkivane atmosfere raspada i sukoba u HDZ-u.”

“Plenković je uspio Hrvatsku na europskom i međunarodnom planu nametnuti kao aktera koji ima ozbiljnu ulogu, što se potvrdilo i kod izbora Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, a osobito kod izbora Marije Pejčinović Burićza glavnu tajnicu Vijeća Europe”, dodaje.

Upitan o eventualnoj kandidaturi Tomislava Karamarka rekao je da se kao i svi članovi, ima pravo kandidirati. Međutim, smatra da je već imao svoju priliku na mjestu predsjednika stranke.

Foto: Dario Grzelj/Hina