Sandra Benčić uopće nema kočnice: Opijena “pobjedom” u Zambiji nije birala riječi

Sandra Benčić uopće nema kočnice: Opijena “pobjedom” u Zambiji nije birala riječi

Osmero hrvatskih državljana vraćaju se kući zajedno sa svoje četvero djece, možda već danas. Kada će svi biti u Hrvatskoj još se ne zna.

Osvrćući se na odluku zambijskog suda saboraska zastupnica Možemo! Sandra Benčić nije htjela spekulirati o mogućem povratku dok konačno ne slete na tlo Europe, no nije štedjela kritike na račun nekih političara koji su, po njenom mišljenju, kroz ovaj slučaj otvoreno pokazali homofobiju i rasizam.

Benčić rekla je da se nada da će Hrvati iz Zambije već danas stići kući.

Komentirajući presudu dodala je:

“Grozna haranga desnice, mržnja motivirana homofobijom i čistim rasizmom, to je bilo nešto što rijetko imamo prilike vidjeti. To je bila jedna od najgorih stvari koje sam vidjela u Saboru, da se netko može naslađivati tuđom nesrećom i to koristiti za stjecanje političkih poena, to je na sramotu svih njih i nadam se da su svi vidjeli tko je spreman na tuđoj nesreći grabiti poen u anketi. To su stranke koje ovaj parlament ne bi trebao vidjeti.”

I u Hrvatskoj se zbog zambijskog slučaja vodi istraga, ali nitko ne zna u kojoj je to fazi:

“Jesu li određena tijela, mislim glavni ravnatelj policije i ministar unutarnjih poslova govorio o tome, je li taj postupak završio, ja u ovom trenutku nemam informacije o tome”, rekao je u četvrtak ministar Ivan Malenica.

Nema ni drugi resorni ministar informaciju, ali zna ono što je poduzelo njegovo ministarstvo. Pročešljalo je sva usvojenja iz Demokratske Republike Kongo:

“Utvrdili smo, nakon čitavog niza optužbi pojedinih političkih grupacija, ta djeca izuzev dvije obitelji koji su iz Hrvatske iselili, jedna u Kanadu druga u Irsku, svi su u Republici Hrvatskoj, korisnici su našeg zdravstvenog sustava, ustanova predškolskog odgoja i škola”, rekao je ministar Marin Piletić.

Parovi koji se vraćaju iz Zambije u Hrvatsku više ne bi trebali imati nikakve probleme u dokazivanju posvojenja.

Kalvarija hrvatskih parova u Zambiji pokazala je svu manjkavost sustava oko posvojenja iz trećih zemalja.

Na slici: Sandra Benčić i Ivana Kekin

Foto: Hina